Pertemuan OPEC Berpotensi Mencetuskan Turun Naik Kepada Matawang Gergasi Ini!

60

US Dollar memadam kerugian berbanding matawang Yen dan Euro sementara hasil perbendaharaan AS juga meneruskan peningkatan dalam sesi ini.

Keuntungan US Dollar terhad menjelang pertemuan OPEC. Pertemuan ini berpotensi dalam mencetuskan ketidaktentuan pasaran kewangan dan tekanan kepada matawang Greenback.

US Dollar meningkat sebanyak 0.3 peratus kepada 112.690.

Semalam, US Dollar mengukuh berikutan peningkatan terhadap data keluaran negara kasar AS bagi suku ketiga.

Euro mula menyusut sebanyak 0.2 peratus setelah melonjak hanya dalam sekelip mata semalam.

Dalam bulan November, US Dollar telah melonjak sebanyak 7 peratus berbanding yen dan meningkat 3 peratus berbanding matawang euro. Peningkatan mendadak dari matawang ini berpunca daripada kemenangan Donald Trump yang telah menambah keyakinan pasaran terhadap dasar ekonominya.

EUR/USD, 30 minit
EUR/USD, 30 minit
USD/JPY, 30 minit
USD/JPY, 30 minit

Menurut Pengarah Urusan Strategi Tukaran Matawang Asing di BK Asset Management, Kathy Lien berpendapat bahawa penambahbaikan dalam data ini akan mengesahkan kenaikan kadar yang akan datang dalam mesyuarat 14 Disember nanti.

Dalam masa yang sama, laporan ekonomi AS masih menjadi fokus utama yang akan memberi impak kepada matawang US Dollar dan Kanada hari ini.

Harga minyak mentah tenggelam pada Selasa menjelang mesyuarat penting dari komoditi hitam ini.

Britain Bakal Kehilangan 215,000 Lagi Pekerja Angkara Hard Brexit

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat