Petunjuk Awal Dari Data ADP Jun Ini Buatkan Pasaran Tambah Berbelah-Bahagi!

206

Data pekerjaan swasta Amerika Syarikat (A.S) melonjak pada kadar yang lebih pantas pada bulan Jun di tengah para penggubal dasar memberi perhatian dengan teliti pasaran buruh negara itu menjelang keputusan kadar faedah utama yang akan datang.

Data pekerjaan swasta meningkat sebanyak 497,000 pekerjaan bulan lepas berdasarkan data ADP National Employment pada Khamis, meningkat daripada tahap yang disemak menurun sebanyak 267,000 pada Mei. Pakar ekonomi menjangkakan bacaan akan meningkat sebanyak 228,000.

Angka itu mendahului penerbitan laporan pekerjaan Jabatan Buruh yang lebih komprehensif dan dipantau dengan teliti untuk Jun pada hari Jumaat. Ekonomi AS dijangka menambah 225,000 pekerjaan pada bulan itu, turun daripada 339,000 pada Mei.

Pasaran mungkin akan memerhatikan tanda-tanda bahawa pasaran pekerjaan berkurangan untuk membantu mengurangkan tekanan inflasi namun dalam masa yang sama masih cukup ketat untuk mengekalkan pengangguran daripada melonjak.

Berdasarkan minit mesyuarat terbaharu Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan, para pegawai menyatakan bahawa pasaran buruh masih “ketat” dan “risiko menaik” kepada inflasi kekal sebagai faktor utama dalam prospek mereka untuk ekonomi yang lebih luas. Minit menunjukkan bahawa “hampir semua” pegawai Fed percaya bahawa kenaikan kos pinjaman selanjutnya mungkin diperlukan untuk menangani kebimbangan ini.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat