Pilihan Raya UK : Parti Pimpinan Boris Johnson Bersatu Untuk Merealisasikan Brexit!

395

Kenyataan Perdana Menteri UK Boris Johnson bahawa semua calon Parti Konservatif di bawah pimpinannya berjanji untuk menyokong perjanjian Brexit, telah meningkatkan keyakinan untuk perjanjian tersebut mendapatkan persetujuan melalui parlimen jika parti itu memenangi majoriti dalam pilihan raya UK pada Disember ini.

Beliau memberitahu kesemua 635 calon Parti Konservatif yang bertanding dalam pilihan raya ini telah berjanji kepada beliau bahawa jika terpilih, mereka akan mengundi di Parlimen untuk meluluskan perjanjian Brexitnya bagi mengakhiri ketidakpastian dan meninggalkan Kesatuan Eropah (EU).

Sementara itu, PM Johnson turut berjanji akan merealisasikan Brexit dan menamatkan ketidakpastian yang telah membawa impak yang besar kepada ekonomi UK, jika mereka dipilih semula dalam pilihan raya ini.

Beliau berharap dapat memenangi majoriti untuk meneruskan perjanjian Brexit dan keluar daripada EU pada tarikh akhir yang ditetapkan pada 31 Januari 2020, manakala pemimpin Parti Buruh Jeremy Corbyn pula berjanji untuk merundingkan semula perjanjian Brexit dan mengadakan satu lagi referendum.

Perjanjian Brexit PM Johnson telah mendapat persetujuan daripada EU menjelang tarikh akhir pengunduran UK daripada EU pada 31 Oktober lalu.

Bagaimanapun, perjanjian tersebut gagal mendapatkan persetujuan oleh Parlimen UK sehingga memaksa PM Johnson untuk meminta penangguhan Brexit daripada EU dan mencadangkan pilihan raya diadakan.

Di sisi lain, PM Johnson telah membuat beberapa perjanjian khususnya buat bidang perniagaan menjelang pilihan raya, termasuk pemotongan cukai perniagaan hartanah, mengurangkan cukai pekerjaan, meningkatkan pelepasan cukai ke atas pembinaan dan pemotongan cukai ke atas penyelidikan dan pembangunan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat