PMX Nak Jadikan Forest City Johor Sebagai Financial Hub Macam Dubai?

5,619

Seiring ekonomi MADANI, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan Forest City, Johor sebagai Zon Khas Kewangan ketika berucap pada majlis dialog Jelajah Belanjawan 2024 Negeri Johor, Jumaat lalu.

Langkah tersebut adalah bertujuan untuk meningkatkan pelaburan asing ke Malaysia selain merancakkan pembangunan ekonomi di sekitar kawasan tersebut.

Menurut Anwar, selain keistimewaan Johor yang berjiran dengan Singapura dan infrastruktur lengkap Forest City, beliau melihat kepentingan Johor dan Singapura yang saling melengkapi antara satu sama lain.

Tambahnya lagi, Singapura pernah ada sejarah dengan Malaysia dan kita harus saling melengkapi daripada bersaing.

Forest City sebelum ini dilaporkan telah mencipta ribuan peluang pekerjaan untuk penduduk sekitar serta menyediakan banyak kontrak kepada para kontraktor tempatan.

Sebagai Menteri Kewangan juga, Anwar menyatakan beberapa insentif tambahan akan disediakan di kawasan zon khas termasuk kadar pendapatan cukai khas 15% kepada penggiat industri di Forest City, permit khas ‘multiple entry visa’ dan laluan pantas imigresen antara zon khas dan Singapura.

Beliau yakin inisiatif ini akan meningkatkan lagi tarikan pelabur dengan kemudahan yang terdapat di Forest City dari segi perubatan, pendidikan dan pelancongan.

Beliau juga menegaskan untuk pelaksanaan itu tidak akan dilengahkan setelah dasar telah ditentukan dan diumumkan.

Dalam perkembangan lain, firma hartanah China yang kini dihimpit krisis iaitu Country Garden turut dilaporkan terlibat dalam projek pembangunan Forest City.

Country Garden melaporkan bahawa pelaburan $100 bilion dolar Amerika projek Forest City di Johor sedang berjalan seperti yang dirancang dan dengan aset yang cukup walaupun ramai menilai tahap kewangan firma itu membimbangkan.

Kebimbangan seperti ini bukan suatu yang baru berikutan Forest City di Iskandar Puteri itu sebelum ini juga pernah didakwa seabgai projek mega yang gagal.

Namun, Tengku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim tampil menyangkal dakwaan tersebut sebagai fitnah tidak berasas oleh pihak tertentu.

Projek itu bukan sahaja telah meningkatkan peluang pekerjaan kepada rakyat Johor, malah turut menyumbang kepada pendapat negeri dalam bentuk cukai, dividen dan lain-lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat