Potensi 140 Pips Penurunan Pada GBP/JPY Jika Breakout Support 144.800

738

Debat parlimen UK akan menjadi tumpuan pada minggu ini untuk pelabur mendapatkan gambaran hala tuju Brexit yang lebih jelas selepas ini. Undian ketiga Brexit akan menentukan keputusan yang seterusnya namun Perdana Menteri Britain Theresa May telah menyatakan bahawa sokongan yang diperolehi tidak cukup meyakinkan untuk undian Brexit seterusnya.

Dengan itu, Sterling dilihat gagal untuk mengukuhkan dagangan pada permulaan minggu ini ekoran perkembangan semasa Brexit yang masih berisiko.

Sementara itu, sentimen pasaran yang dilihat semakin pulih bakal memberikan kelebihan terhadap matawang safe-haven Yen.

Dagangan Yen dilihat masih stabil selepas penetapan kadar faedah yang kekal rendah oleh bank pusat pada dua minggu yang lalu. Bank pusat terus komited mengekalkan dasar monetari yang longgar dan tidak melihat untuk mengubah pendirian dasar buat masa ini.

Namun, Yen turut merupakan matawang yang sensitif terhadap perubahan sentimen dalam pasaran ekoran pelaburan yang lebih selamat akan menjadi pilihan pelabur dalam situasi pasaran yang berisiko dan mempengaruhi permintaan terhadap matawang Yen.

Jika diperhatikan dagangan pada chart pasangan matawang GBP/JPY, harga dilihat masih menguji paras support 144.800 sejak minggu lalu sehingga dagangan semalam di mana harga gagal membuat penurunan ke paras lebih rendah.

Kenaikan harga yang dibuat semalam berjaya menyentuh paras resistance MagicR1 pada indicator Moshed Magic Line semalam sebelum kembali membuat penurunan ke paras 144.800 semula.

Dagangan bersambung pada hari ini melihatkan harga naik lebih tinggi melepasi paras Magic Pivot 145.154 namun harga kembali berlegar di paras tersebut semula.

Jika harga terus membuat kenaikan, jangkaan kenaikan harga akan menuju ke paras sekitar 146.854 (MagicR3) yang berada pada paras tumpuan harga pada chart GBP/JPY.

Namun jika harga berjaya breakout paras support 144.800, harga bakal turun menguji paras support terdahulu yang berada lebih rendah iaitu pada sekitar paras 143.700 dengan mencatatkan 140 pips penurunan harga.

Lihat gambar chart pasangan matawang GBP/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line bagi membantu anda menentukan paras tumpuan harga.

Paras support: 144.518, 143.986, 143.350.

Paras resistance: 145.686, 146.322, 146.854.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat