Pound Bullish! GBP/USD Melonjak Semula Selepas Boris Johnson Letak Jawatan

349

US dolar gagal untuk meneruskan peningkatan di penghujung minggu memberi ruang kepada mata wang Pound untuk meningkat semula selepas jatuh ke paras terendah 2 tahun pada minggu ini.

Pada sesi dagangan New York malam ini, pelabur bakal memberi tumpuan terhadap terbitan laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS)  yang dijangkakan bakal catat pertambahan pekerjaan yang menurun pada bulan Jun.

Sementara itu, pelabur telah meneliti kenyataan daripada Pegawai Federal Reserve (Fed) James Bullard dan Christopher Waller yang menyatakan kebimbangan terhadap kemelesetan adalah berlebihan dan melihat sebagai hanya pergerakan ekonomi yang perlahan.

Namun, menjadi kejutan dalam pasaran pada sesi Eropah semalam apabila Perdana Menteri UK Boris Johnson telah mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri UK selepas terlalu ramai individu penting yang melepaskan jawatan masing-masing sebagai tanda hilang keyakinan terhadap pimpinan beliau.

Namun, sementara pelantikan Perdana Menteri yang baru, beliau akan kekal memikul tanggungjawab tersebut sehingga pengganti diumumkan dijangka pada bulan September.

Situasi tersebut kemudiannya telah memberi kesan terhadap pergerakan mata wang Pound untuk meningkat semula di penghujung minggu dagangan ini.

Memantau pergerakan pada carta pasangan mata wang GBP/USD, harga dilihat kembali paparkan corak kenaikan harga semula pada dagangan Khamis semalam selepas paras terendah terbaru 2 tahun telah dicecah pada Rabu lalu di sekitar 1.18800.

Gagal untuk meneruskan penurunan pada sesi dagangan akhir minggu, harga dilihat telah membuat kenaikan melepasi rintangan pada zon 1.2000 di sesi New York semalam dan kenaikan terus bersambung lagi pada sesi Asia pagi ini (Jumaat).

Pelabur berkemungkinan sudah mula mengenalpasti isyarat perubahan trend di sesi Eropah semalam selepas kenaikan harga telah bergerak semula di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam pergerakan di carta GBP/USD.

Sekiranya kenaikan lebih tinggi berjaya diteruskan, harga dilihat bakal berdepan dengan zon rintangan harga 1.21000 sebelum sasaran seterusnya adalah pada ketinggian 1.22000.

Namun, pelabur juga berwaspada untuk situasi kejatuhan harga semula yang boleh dicetuskan oleh reaksi terhadap terbitan laporan pekerjaan NFP di sesi New York sebentar lagi.

Untuk jangkaan pergerakan menurun harga pula, melepasi semula bawah paras 1.20000 akan mencetuskan jangkaan bagi penurunan lanjut menuju kembali paras sokongan pada 1.18800 yang dicecah pada Rabu lalu.

Penurunan lebih rendah seterusnya bakal mencatatkan paras terendah terbaru 2 tahun lagi dengan sasaran adalah pada sekitar 1.18000.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat