Pound Tergelincir Manakala AS Dolar Sedikit Pulih Dalam Sentimen Pasaran Yang Semakin Positif

383

Tema pasaran hari ini bermula dengan dagangan yang positif dengan kemajuan dalam perkembangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan Mexico serta peningkatan jangkaan untuk penurunan kadar faedah oleh Federal Reserve (FED).

Namun data daripada China sedikit mengganggu pergerakan pasaran yang sedang pulih ini selepas sektor import China menunjukkan bacaan yang terendah dalam tempoh 3 bulan dengan penurunan sebanyak 8.5% untuk bulan Mei 2019.

Susulan data China ini, matawang AUD mendapat tempias yang kurang baik atas faktor Australia merupakan rakan dagang terbesar negara China sekaligus menambah lagi tekanan kepada matawang komoditi.

Sementara itu, AS Dolar pula diniagakan sedikit baik berbanding matawang utama yang lain walaupun sentimen pasaran kembali pulih dan terdapat jangkaan bahawa FED akan menurunkan kadar faedah. Hal ini menunjukkan dagangan AS Dolar masih lagi berisiko buat masa ini.

Dalam perkembangan data ekonomi pada sesi Eropah pula, data KDNK di United Kingdom menguncup sebanyak -0.4% daripada -0.1% manakala bacaan pengeluaran perindustrian merosot -3.9% berbanding jangkaan untuk kejatuhan hanya -1.1%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat