Pra-Tinjau NFP : Kadar Pengangguran AS Dijangka Cecah 20%?

626

Kadar pengangguran di Amerika Syarikat berkemungkinan akan melonjak hampir 20% pada bulan Mei, satu catatan baru terburuk selepas Perang Dunia Kedua di mana berjuta-juta telah kehilangan pekerjaan disebabkan pandemik Covid-19.

Penganalisis meramalkan laporan NFP akan mencatatkan kemerosotan sebanyak 8 juta pada bulan Mei, namun, jika dibandingkan dengan bulan sebelumnya yang merekodkan kejatuhan sebanyak 20.537 juta pekerjaan, ini merupakan peningkatan yang ketara.

Ini akan membawa jumlah keseluruhan kepada 29.4 juta pekerjaan sejak bulan Mac, di mana aktiviti ekonomi mula ditutup di seluruh negara untuk membendung penularan wabak coronavirus.

Lebih banyak kehilangan pekerjaan turut bermaksud bahawa kadar pengangguran dijangka akan meningkat kepada 19.8% daripada 14.7% yang dicatatkan pada bulan sebelumnya berikutan tiga penguncupan berturut-turut dalam bacaan NFP.

Beberapa data ekonomi AS yang diterbitkan bulan ini masing-masing menunjukkan bacaan yang lebih baik daripada yang direkodkan pada bulan April, menunjukkan terdapat tanda-tanda pemulihan ketika aktiviti ekonomi dibuka semula secara beransur-ansur.

Laporan pekerjaan tinjauan ADP yang diterbitkan pada Rabu menunjukkan syarikat telah mengurangkan 2.76 juta pekerja pada bulan Mei, iaitu jauh lebih baik daripada bacaan sebelumnya yang dicatatkan merosot sebanya 19.5 juta.

Sementara bacaan data PMI pembuatan dan perkhidmatan pula menunjukkan sub-komponen pekerjaan melonjak dari paras terendah yang direkodkan pada April. Namun, angka yang dicatatkan masih lagi di bawah paras penguncupan.

Dalam pada itu, jumlah tuntutan pengangguran pula dilihat semakin berkurang setiap minggu, di mana bacaan terbaru menunjukkan sebanyak 1.88 juta rakyat Amerika telah membuat tuntutan pada minggu lepas.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat