Presiden China Pamer Kuasa! Bakal Bertemu Presiden Rusia Pada Minggu Ini

339

‘2 individu yang berani mati bakal bergabung!’

Keputusan Presiden China, Xi Jinping merentas sempadan walaupun negara Tembok Besar masih ditutup bukan sahaja mengundang kontroversi, malah menegangkan situasi apabila beliau akan bertemu Presiden Rusia iaitu Vladimir Putin.

Dikatakan bahawa Xi akan bertemu Putin semasa lawantannya ke Kazakhstan bagi menghadiri sidang kemuncak Pertubuhan Kerjasama Shanghai di  Bandar Samarkand pada Rabu.

Umumnya China masih lagi di bawah sekatan (lockdown) memandangkan kes melibatkan Covid-19 memuncak, dan tindakan Xi yang mengingkari perintah tersebut menunjukkan lagi kekuasaan beliau.

Kali terakhir seorang pemimpin China mendemostrasikan kekuasaannya adalah ketika pemerintahan Mao Zedong.

Ulas ahli ekonomi George Magnus, tindakan Xi yang bukan sahaja mengingkari sekatan tetapi bertindak bertemu Putin mengisyaratkan kekuasaan beliau sebagai pemimpin antarabangsa yang menentang hegemoni* Barat.

*pengaruh kepimpinan atau penguasaan oleh satu negara dan kumpulan sosial.

Beralih fokus kepada pertemuan 2 pemimpin tersebut, perkongsian ‘tiada had’ antara kuasa besar China dan Rusia adalah sesuatu yang sering dibimbangkan Barat.

Pengaruh heirarki Komunis global yang dikongsi Rusia dan China, diramal mengatasi Amerika Syarikat (AS) sebagai ekonomi terbesar, kembali menjadi kebimbangan dunia.

Dengan China dilihat terus menyokong Rusia, maka  lawatan Xi boleh mengisyaratkan pengukuhan hubungan 2 hala melebihi ‘rakan perniagaan’ dan mengukuhkan jajaran China-Rusia, ulas pensyarah kanan politik Alexander Korolev.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat