[Preview] Bacaan Pertumbuhan GDP AS – Ini Pandangan Oleh Beberapa Bank Utama

555

Sesi pasaran New York pada malam ini akan memberi tumpuan pada bacaan data pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) di Amerika Syarikat untuk suku tahun kedua 2019. Data ini dijangka akan menarik perhatian ramai pakar ekonomi dan para penganalisis dengan jangkaan bacaan data untuk kali ini sedikit menurun selepas data pada suku pertama diterbitkan kukuh.

Bacaan pertumbuhan tahunan dijangka akan menurun kepada kadar 1.8% untuk suku kali ini berbanding bacaan 3.1% pada suku sebelumnya. Danske Bank pula meramalkan pertumbuhan GDP meningkat kepada 2.3% disokong oleh kerancakan pada perbelanjaan pengguna dan juga kerajaan.

Menurut pandangan oleh TD Securities pula, mereka menjangkakan pertumbuhan GDP sekitar 2.0% untuk suku kedua. Jangkaan tersebut turut didorong oleh pertumbuhan pada perbelanjaan pengguna yang melonjak sekitar 4% selepas permulaan tahun ini yang agak goyah.

Pelaburan perniagaan walau bagaimanapun terus bergerak perlahan ekoran ketidaktentuan yang semakin meningkat dalam kalangan para pelabur sementara kadar eksport bersih turut mempengaruhi pertumbuhan.

Bank of New Zealand (BNZ) turut memberi beberapa pandangan menjelang data GDP Amerika Syarikat malam ini. Anggaran awal terhadap perdagangan dan inventori dipercayai komponen berikut mampu memberi kesan yang besar terhadap penurunan pada bacaan GDP suku kedua.

Menurut kenyataan oleh Royal Bank of Canada, perbelanjaan pengguna menunjukkan prestasi yang cemerlang pada suku kedua. Data jualan runcit pada minggu lalu mencatatkan peningkatan 8% kadar suku tahunan, terbaik sejak 2005.

Ini akan menyumbang kepada perbelanjaan isi rumah untuk pulih pada kadar 3.8%, antara yang terbaik untuk beberapa tahun kebelakangan ini sekaligus meredakan kebimbangan terhadap sentimen pengguna di Amerika Syarikat yang bermula perlahan pada permulaan tahun ini.

Royal Bank of Canada memberikan jangkaan pertumbuhan yang turut rendah berbanding bacaan suku tahun pertama. Jangkaan adalah sekitar 2.2% kadar pertumbuhan sedikit tinggi berbanding jangkaan 1.8%.

Walaupun laporan bacaan pertumbuhan ini bukanlah menjadi petunjuk utama terhadap bank pusat dalam mempengaruhi keputusan pemotongan kadar minggu hadapan, namun ia berkemungkinan akan mendorong mereka yang memilih ke arah penurunan agresif kadar sehingga 50 mata asas untuk penilaian semula menerusi bacaan yang diterbitkan.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat