Preview News Besar NZD: Apa Agaknya Akan Berlaku Kepada Pasangan Matawang NZD?

41

Khamis pagi nanti bank pusat New Zealand (RBNZ) akan mengumumkan polisi monetari semasa. Mesyuarat RBNZ akan dijalankan oleh Pemangku Gabenor Grant Spencer. Pasaran secara keseluruhan menjangka tiada perubahan terhadap kadar faedah.

Unjuran Ekonomi

RBNZ dijangka hanya akan menaikkan kadarnya secara beransur-ansur mulai pertengahan 2019. Untuk mesyuarat kali ini, kita akan melihat unjuran lengkap yang dibuat oleh bank pusat.

Perubahan komen bank pusat

Daripada perkembangan semasa ekonomi New Zealand, RBNZ diramal tidak mengubah kenyataan sebelum ini. Antara kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini ialah, “polisi perlu kekal akomodasi (menyokong ekonomi) berikutan beberapa ketidaktentuan.”

RBNZ juga dijangka menegaskan, “Selepas apa yang berlaku sepanjang 2017, perubahan polisi perlu mengikut perubahan dalam ekonomi.”

Ketidaktentuan polisi kerajaan

Umum mengetahui bahawa, New Zealand telah memilih kerajaan baru dalam pilihanraya sebelum ini yang menyebabkan beberapa ketidaktentuan (uncertainty) dalam ekonomi. Kerajaan baru dilihat menggunapakai dasar yang tidak mesra dengan pelabur asing di mana halangan akan dibuat kepada orang asing untuk membeli hartanah di New Zealand.

Kerajaan bercadang untuk membatalkan pemotongan cukai pada 2018. Kerajaan juga mahu menambah mandat sedia ada kepada RBNZ untuk mengukuhkan pasaran pekerjaan di samping mengawal inflasi. Oleh itu, RBNZ dijangka lebih berhati-hati selepas ini dalam membuat perubahan polisi.

Data-data ekonomi setakat ini

Sejak mesyuarat Ogos lalu, data ekonomi dilihat bercampur-campur. Inflasi dan data pekerjaan direkod positif di mana keyakinan pengguna dan perniagaan merosot. Dengan keadaan semasa ini, terdapat potensi untuk RBNZ memotong unjuran pertumbuhan ekonomi dan harga rumah.

Dari segi kadar tukaran matawang, kelemahan NZD yang mendadak dilihat akan menjadi perhatian dalam kenyataan polisi pada pagi Khamis. Kita akan melihat sama ada terdapat perubahan dalam komen tentang “perlunya nilai rendah NZD” walaupun dengan kejatuhan nilai Kiwi sejak beberapa minggu lalu.

Sebarang komen yang lebih dovish esok oleh bank pusat New Zealand berpotensi untuk membawa NZD/USD menguji paras terendah sebelum ini di 0.6825.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat