Preview NFP: Satu Lagi Pergerakan Volatility Tinggi Malam Ini?

99

US dolar sememangnya berhadapan dengan banyak data ekonomi penting seperti NFP, FOMC dan tidak kurang juga situasi politik Amerika Syarikat. Disebabkan beberapa event (peristiwa) ini yang tidak menunjukkan halatuju yang jelas dari segi kesannya kepada pengukuhan/kelemahan US dolar, US dolar masih didagang sideways berbanding dengan beberapa matawang utama yang lain.

US dolar setakat hari Jumaat masih belum menunjukkan kenaikan yang meyakinkan apabila dilihat dalam indeks US dolar yang mengukur kekuatannya berbanding enam matawang lain.

Kita boleh melihat dengan jelas US Dolar bergerak sideways berbanding Euro, Aud dan Yen dalam time-frame empat jam (H4).

Kita lupakan sejenak event dan data yang telah dikeluarkan dan beri perhatian kepada data pekerjaan Amerika Syarikat malam ini yang lebih dikenali sebagai data NFP (non-farm payroll)

Inilah data yang paling ditunggu-tunggu oleh pasaran setiap bulan kerana impaknya yang tinggi kepada pasaran.

Ada tiga data pekerjaan yang akan dikeluarkan pada malam ini iaitu Average hourly earnings (kadar gaji), Non-Farm employment change (perubahan jumlah pekerjaan) dan Unemployment rate (kadar pengangguran).

Berikut merupakan jangkaan pasaran bagi data-data kali ini:
  • Average hourly earnings dijangka meningkat kepada 0.2% berbanding dengan data sebelum ini yang naik 0.5%
  • 312,000 pekerjaan baru dijangka akan bertambah dalam ekonomi untuk bulan lalu berbanding selepas kemerosotan 33,000 pekerjaan pada September yang disebabkan oleh bencana ribut taufan di Texas dan Florida.
  • Kadar pengangguran dijangka kekal di paras 4.2%.
Analisis data-data berkaitan 

Selepas kejatuhan mendadak pekerjaan yang direkod pada bulan September, para penganalisis pasaran dunia menjangka terdapat lonjakan besar dalam jumlah pekerjaan pada bulan lalu (Oktober). Dengan pemulihan di kawasan-kawasan terkena bencana (Florida dan Texas), sudah tentu banyak pekerjaan yang dibuka semula.

Perniagaan di kawasan bencana memulakan semula perniagaan mereka dan juga projek baik-pulih yang rancak dijalankan di kawasan tersebut. Hal ini sudah tentu memerlukan tenaga buruh yang lebih ramai dan inilah asas kepada jangkaan yang dibuat oleh pasaran dengan ramalan tambahan pekerjaan sebanyak 312,000 bulan lalu.

Jadi, apa agaknya data sebenar malam ini?

Ada beberapa petunjuk yang kita boleh lihat malam ini sebagai gambaran kepada data sebenar ketiga-tiga data pekerjaan malam ini. Antaranya adalah:

ISM manufacturing PMI

Data ini lebih mudah disebut sebagai indeks sektor pembuatan Amerika Syarikat yang mengukur aktiviti ekonomi dalam sektor pembuatan US. Data ini merosot untuk bulan lalu kepada 58.7 berbanding 60.8 pada September. Hal ini menunjukkan sektor pembuatan yang sedikit meleset pada September. Bacaan komponen dalam indeks ini yang perlu diberi perhatian adalah indeks pekerjaan (employment index) yang meleset kepada 59.8 berbanding 60.3 sebelum ini. 

Indeks harga juga merosot daripada 71.5 kepada  68.5.

ISM non-manufacturing PMI

Ini adalah indeks sektor perkhidmatan di Amerika Syarikat yang mewakili sejumlah besar aktiviti ekonomi secara keseluruhan di negara ini. Oleh itu, data ini lebih penting berbanding dengan data ISM manufacturing PMI. Namun, untuk kali ini, data ini dikeluarkan selepas laporan NFP pada pukul 10 malam.

ADP-NFP

ADP non-farm payroll ialah data yang menunjukkan perubahan tenaga kerja dalam negara US yang hanya melibatkan sektor swasta. Data ini dikeluarkan oleh ADP (Automatic Data Processing, Inc). Manakala data NFP malam ini dikeluarkan sendiri oleh Jabatan Buruh US yang mengira perubahan tenaga kerja dalam sektor kerajaan dan swasta.

Data ADP pada Rabu merekodkan tambahan 235,000 pekerjaan pada Oktober lebih daripada jangkaan pasaran 202,000. Data NFP malam ini pula dijangka meningkat 312,000 jauh lebih tinggi daripada data ADP-NFP.

Namun, harus diingat data ADP-NFP untuk bulan-bulan yang lalu juga seringkali menunjukkan bacaan yang tidak sejajar dengan bacaan NFP. Sebab itu, sebagai retail-trader kita tidak boleh terlalu bergantung kepada bacaan-bacaan petunjuk seperti ADP-NFP untuk meramalkan NFP.

Kesan kepada US Dolar

Walaupun dengan jangkaan yang positif ini, pasaran tetap akan meneliti bacaan Average Hourly Earnings atau secara mudahnya ‘kadar gaji’ pada Jumaat. Dengan pasaran menjangka kenaikan kadar gaji 0.2%, ia akan memberi kesan negatif kepada US dolar jika data sebenar malam ini meleset daripada jangkaan tersebut, lebih-lebih lagi data bulan lalu naik sehingga 0.5%.

Untuk melihat kesan data ini kepada US dolar, kita perlu melihat bagaimana data malam ini boleh memberi kesan kepada polisi monetari The Fed. Dengan jangkaan satu lagi kenaikan kadar faedah tahun ini, data proksi kepada inflasi iaitu Average Hourly Earnings akan menjadi tumpuan pasaran.

Tumpuan The Fed ketika ini adalah data inflasi dengan andaian bahawa pasaran pekerjaan kekal kukuh. Dengan perancangan pengetatan polisi bank pusat di masa akan datang, ahli The Fed perlu melihat tren inflasi di Amerika Syarikat bagi menyokong unjuran yang telah dibuat dalam pengetatan polisi di masa hadapan.

Oleh itu, Average Hourly Earnings akan terus menjadi perhatian pasaran malam ini.

Walaupun dengan tambahan pekerjaan yang positif berbanding jangkaan, namun jika data gaji ini meleset akan menyebabkan satu kelemahan US dolar malam ini.

Dengan jangkaan data NFP sehingga 312,000 pekerjaan bulan lalu, data sebenar kali ini dilihat mudah meleset daripada jangkaan. Bacaan dalam julat 270,000 sehingga 300,000 dilihat tidak banyak memberi kesan kepada kelemahan US dolar dengan andaian ceteris-paribus (pembolehubah lain tidak berubah).

Jika data pekerjaan melebihi 312,000 dan data kadar gaji naik melebihi 0.2%, pasaran dijangka akan melihat lonjakan US dolar.

 

Nak belajar analisis Fundamental? Klik sini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat