Rakyat AS Mungkin Ucap ‘Selamat Jalan’ Kepada Trump?

962

Menurut sebuah tinjauan, calon democrat,  Joe Biden telah mengatasi Presiden Donald Trump sebanyak 8 mata sokongan dalam kalangan pengundi berdaftar, dan mantan naib presiden itu nampaknya mempunyai kelebihan yang signifikan dalam kalangan pengundi yang belum membuat keputusan.

Tinjauan yang dijalankan dari 15 hingga 21 Julai mendapati bahawa 46% pengundi berdaftar menyatakan sokongan mereka terhadap Biden pada pilihan raya 3 November akan datang,  manakala 38% pengundi akan memilih Trump. Sementara itu, baki 16% sama ada belum membuat keputusan, merancang untuk menyokong calon pihak ketiga atau mungkin tidak akan memilih.

Pada tahun ini, tinjauan mendapati 61% pengundi berdaftar yang tidak membuat keputusan atau pihak ketiga mengatakan bahawa mereka akan menyokong Biden jika mereka harus memilih, sementara 39% akan memilih Trump.

Sebanyak 70% pengundi berdaftar yang tidak membuat keputusan atau pihak ketiga mengatakan bahawa mereka kecewa dengan prestasi Trump dalam jawatan dan jumlah yang sama mengatakan bahawa mereka menganggap negara ini menuju ke arah keburukan. Manakala 62% individu menyatakan pendapat mereka bahawa ekonomi AS berada di ambang kemusnahan.

Kumpulan ini didakwa sangat prihatin terhadap wabak coronavirus, yang telah membunuh lebih dari 141,000 orang Amerika dan berjuta-juta individu telah kehilangan pekerjaan kerana perniagaan terpaksa ditutup dalam usaha untuk memperlambat penyebaran virus.

Oleh itu, 34% daripada mereka menyatakan bahawa calon yang mempunyai rancangan yang efektif untuk membantu negara pulih akan dipilih sebagai presiden.

Sementara itu, 34% lagi mengatakan bahawa mereka mencari seseorang yang dapat mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap pemerintah Amerika manakala 12% individu mahukan pemimpin yang peka terhadap penjagaan kesihatan.

Majoriti pengundi memilih Biden berbanding Trump berdasarkan ketiga-tiga aspek pemilihan yang didedahkan.

Walau bagaimanapun, masih terdapat segelintir rakyat yang memilih Trump. Sebanyak 38% orang awam menyokong pengendalian coronavirus oleh Trump, termasuk 20% pengundi berdaftar yang belum membuat keputusan atau pihak ketiga.

Trump, yang cuba meredakan krisis dan mula memakai topeng muka hingga 12 Julai, mendorong untuk membuka semula perniagaan dengan baik sebelum pakar kesihatan mengatakan bahawa ia selamat.

Seterusnya beliau turut mengubah keputusannya pada minggu ini dan memulakan semula taklimat berkala mengenai pandemik COVID-19 pada hari Selasa serta mendorong orang Amerika untuk memakai topeng muka jika mereka tidak dapat mengamalkan penjarakan sosial.

Adakah ini merupakan salah satu strategi Trump untuk memperoleh semula kepercayaan daripada rakyat AS?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat