Ramalan XAU/USD: Harga Emas Teruskan Kenaikan Selama Tiga Hari Menjelang Data Inflasi (CPI) US

2,352
  • Dorongan jualan Dolar AS yang berterusan dan penurunan hasil bon Perbendaharaan AS telah mendorong kenaikan harga emas.
  • Harga emas berusaha untuk mendapatkan semula paras $1,950 menjelang pengeluaran data Indeks Harga Pengguna AS.
  • Harga emas telah berada pada paras yang lebih tinggi berhampiran $1,940, tertinggi dalam tempoh tiga minggu, susulan kelemahan yang berterusan dalam Dolar Amerika Syarikat (USD) dan hasil bon Perbendaharaan AS.
  • Pembeli emas menantikan data Indeks Harga Pengguna (CPI) AS untuk dorongan seterusnya.

 

Data inflasi (CPI) US 

Isyarat dovish yang diberikan oleh pembuat dasar Federal Reserve pada awal minggu ini, serta jangkaan tekanan inflasi yang semakin menurun telah menyebabkan USD masih berada di posisi yang lemah sepanjang minggu ini.

Pergeseran kepada jangkaan dovish Fed juga telah memberikan tekanan yang ketara kepada hasil bon Perbendaharaan US. Dalam konteks ini, harga emas yang tidak memberikan hasil terus mendapat manfaat, mencapai paras tertinggi sejak 20 Jun.

Tumpuan pelabur emas akan tertumpu pada  data CPI US  yang dijadualkan akan dikeluarkan pada malam ini dengan jangkaan CPI tahunan akan meningkat sebanyak 3.1% pada bulan Jun berbanding dengan 4.0% yang dicatatkan sebelum ini.

Inflasi CPI teras juga dijangkakan akan menurun kepada 5.0% dalam bulan yang dilaporkan.

Dari segi bulanan (MoM), CPI US berkemungkinan akan meningkat sebanyak 0.3% pada bulan Jun berbanding dengan 0.1% yang direkodkan pada bulan Mei. Inflasi bulanan CPI teras dijangkakan akan sedikit lebih rendah pada 0.3% berbanding dengan 0.4% sebelum ini.

Selain itu, beberapa pegawai Federal Reserve akan memberi ucapan yang penting untuk menentukan semula laluan dasar bank pusat Amerika Syarikat, dengan implikasi penting terhadap Dolar US dan harga emas.

Teknikal Analisa : “Daily Chart”

Setakat hari ini harga emas dilihat sedang berlegar di paras tertinggi yang pernah dicatatkan sepanjang minggu ini di sekitar $1935-$1938.

Jika pengeluaran data CPI malam ini dapat memberikan petanda positif terhadap US, maka tumpuan “Seller” akan tertumpu pada paras harga $1950. Namun Jika sebaliknya harga $1,919 akan menjadi tumpuan “Buyer” untuk mendapatkan harga terendah.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat