Rangkaian Televisyen Media Prima Terus Catat Kerugian Pada Suku Pertama 2018

1,154

Media Prima Berhad merekodkan kerugian RM21.82 juta pada suku pertama 2018 yang berakhir pada 31 Mac 2018. Kerugian ini adalah kesinambungan daripada kerugian yang dicatat pada suku keempat 2017 iaitu sebanyak RM378.2 juta.

Media Prima yang menjalankan operasi siaran televisyen, radio dan beberapa surat khabar menyatakan kerugian ini masih disumbangkan oleh kelemahan perniagaan rangkaian penyiaran televisyen dan percetakan.

Antara stesen penyiaran televisyen terkenal di bawah Media Prima adalah TV3, 8TV, TV9 dan NTV7.

Media Prima mengatakan perbelanjaan yang rendah dalam rangkaian televisyen mereka telah menyebabkan kejatuhan pendapatan sebanyak 14%.

Media percetakan di bawah Media Prima iaitu New Straits Times Press (NSTP) juga berhadapan dengan kejatuhan 1% pendapatan berikutan kemerosotan jualan surat khabar sebanyak 24%.

Dua cabang media prima yang merekodkan keuntungan adalah radio dan media digital.

Rangkaian radio merekodkan peningkatan pendapatan sebanyak 20%.

Media digital pula merekodkan peningkatan 98% dalam pendapatan yang banyak disumbang oleh pendapatan pengiklanan di Rev Asia. Antara media digital berada di bawah media prima adalah Says dan Oh Bulan.

Umumnya, masyarakat pada hari ini tidak banyak menghabiskan masa mereka dengan media ‘mainstream‘. Ia bukanlah seperti 10 tahun yang lalu, di mana kita mendapatkan maklumat di televisyen, radio atau surat khabar. Kini, kita mempunyai alternatif yang lebih mudah untuk mendapatkan maklumat melalui telefon bimbit dan internet.

Statistik menunjukkan daripada 32 juta rakyat Malaysia, 24.5 juta adalah pengguna internet iaitu mewakili 76.9%. Zaman telah berubah, dan masyarakat hari ini lebih banyak menghabiskan masa senggang mereka melayari internet khususnya facebook.

Dengan statistik di atas, adalah tidak mengejutkan pendapatan Media Prima terjejas yang disebabkan hasil pendapatan pengiklanan yang semakin merosot dalam rangkaian televisyen dan percetakan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat