Recap 2022, Ini Input Tempatan Yang Boleh Diambil Iktibar Sebelum 2023

227

‘Harapnya tahun yang mencabar ini akan berakhir dan sinar tahun baru berpanjangan.’

Tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum tahun 2022 yang mencabar melabuhkan tirainya.

Pasaran tempatan dihiasi dengan pelbagai kesukaran tahun ini dengan situasi global yang tidak mengizinkan dan kekacauan politik dalaman yang mengugat pertumbuhan secara halus.

Teliti ringkasan perkara yang berlaku sepanjang 2022 yang menangkap perhatian pasaran tempatan di bawah.

Drama Serba Dinamik Yang Tiada Noktah

 • Isu berkenaan penemuan yang tidak didedahkan syarikat kejuruteraan gas negara ini sering menghiasi dada akhbar sepanjang tahun.
 • Bermula pada April apabila 4 orang eksekutif tertinggi syarikat diberi pembebasan dan pelepasan mahkamah selepas membayar kompaun sebanyak RM16 juta oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).
 • Menuju ke penghujung tahun pula saham Serba Dinamik telah digantung pada 23 Disember lalu selepas terlepas tarikh akhir untuk mengemukakan penemuan audit yang diminta Bursa Malaysia.
 • Syarikat juga di ambang penyahsenaraian pada Jun 2023 selepas masih berdegil untuk tidak mengemukakan penemuan audit yang diarahkan.

Isu Kesultanan Sulu Rampas Aset Petronas

 • Kecoh awal tahun ini apabila waris kesultanan Sulu bertindak merampas 2 aset negara di Luxembourg – Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) Sàrl and Petronas South Caucasus Sàrl.
 • Ia dibuat sebagai ganti rugi yang diputuskan oleh penimbang tara sebelum ini yang mengarahkan Malaysia membayar waris Sulu itu sebanyak $14.9 bilion.
 • Kemudian pada September, aset Petronas di Belanda iaitu Petronas Carigali Canada BV, Petronas International Power Corporation BV and PLI (Netherlands) BV sekali lagi cuba dirampas oleh waris kesultanan Sulu.
 • Namun Malaysia telah menfailkan prosiding jenayah terhadap penimbang tara di Sepanyol dan membentuk petugas khas untuk mengkaji tuntuan Sulu itu.

Bank Negara Malaysia Anugerahkan Lesen Perbankan Digital Pertamanya

 • Semasa April lalu BNM mengumumkan 5 pemenang yang berjaya meraih lesen perbankan digital pertama negara dalam usaha untuk mengintegrasikan teknologi, perniagaan dan bank.
 • 3 daripada pemenang tersebut adalah Boost Holdings Sdn Bhd dan RHB Bank Bhd, GXS Bank Pte Ltd dan Kuok Brothers Sdn Bhd, serta Sea Ltd dan YTL Digital Capital Sdn Bhd.
 • 2 lagi memenangi lesen bank digital Islam adalah AEON Financial Service Co Ltd, AEON Credit Service (M) Bhd dan MoneyLion Inc serta KAF Investment Bank Sdn Bhd.
 • Pemenang dinilai dari segi perwatakan dan integriti; sifat dan kecukupan sumber kewangan; kekukuhan dan kebolehlaksanaan rancangan perniagaan dan teknologi; dan keupayaan untuk menangani jurang rangkuman kewangan.
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat