Ribut Taufan Harvey Bakal Memberi Impak Kepada Bekalan Minyak Amerika

112

Harga minyak sedikit volatile diawal dagangan hari Jumaat berikutan pasaran masih meneliti impak taufan Harvey yang menghampiri pesisir pantai Texas, antara kawasan utama industri minyak Amerika.

Ribut yang semakin kuat semalam, berpotensi untuk menjadi taufan paling besar melanda Amerika Syarikat sejak 12 tahun yang lalu, dan sedang menghampiri kawasan kilang penapisan minyak antara Houston dan Corpus Christ.

Minyak West Texas Intermediate (WTI) didagangkan di paras $47.73 se tong setakat jam 10.17 pagi, meningkat 30 sen atau 0.63% daripada harga penutupan semalam. Harga minyak brent yang menjadi tanda aras harga minyak antarabangsa naik 36 sen atau 0.69% kepada $52.38.

Para pelabur mengatakan kenaikan harga minyak disebabkan oleh kilang-kilang penapisan mula menghentikan operasi bagi menghadapi taufan yang bakal melanda.

Harga minyak meningkat selepas jatuh 2% pada sesi yang lalu kerana apabila kilang mula hentikan operasi mereka, akan mengurangkan permintaan terhadap minyak mentah sementara waktu. Para pelabur menjangkakan taufan ini akan memberi impak yang besar keatas bekalan minyak atau penapisan minyak. Jadi keputusan antara kedua-dua hal ini akan diteliti.

Penganalisis pelaburan di Rivkin Sekuriti, William O’Loughlin berkata, “Harvey… mungkin akan mengaggu kedua-dua pengeluaran minyak dan penapisan.”

“Harga minyak yang pada asalnya jatuh, tiba-tiba meningkat sejak beberapa jam yang lalu apabila para pelabur mula sedar gangguan pengeluaran minyak ini dilihat akan memberi kesan yang signifikan. Ribut ini adalah bullish (naik harga) untuk gasolin berikutan penapisan yang berhenti seketika akan mengurangkan bekalan gasolin”, tambah beliau.

Taufan ini dijangka akan memberi impak ke atas industri minyak, walaupun bekalan minyak dunia masih kekal tinggi dan OPEC/non-OPEC masih dalam usaha untuk mengurangkannya bagi menaikkan harga pasaran.

Dalam perjanjian OPEC, tidak semua pengeluar berjaya melaksankan apa yang telah dijanjikan sehingga menyebabkan bekalan kekal tinggi, sekaligus menekan harga minyak lebih rendah. Jawatankuasa OPEC/non-OPEC berkata semalam pemotongan bekalan mungkin akan disambung melebih bulan Mac 2018, namun masih keputusan rasmi belum dilakukan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat