Rusia Dah Daftarkan Vaksin COVID-19 Pertama Di Dunia!

1,062

Presiden Rusia, Vladimir Putin telah mengumumkan pendaftaran vaksin pertama di dunia sebagai penawar kepada coronavirus dan mendedahkan bahawa salah seorang anak perempuan beliau telah mengambilnya.

Menurut beliau, vaksin yang didaftarkan itu adalah vaksin COVID-19 yang pertama di dunia bahkan ianya berfungsi dengan sangat baik serta berkesan bagi merawat penyakit berjangkit itu. Selain itu, vaksin tersebut didakwa mampu untuk membentuk antibodi yang stabil bagi memerangi jangkitan virus. Tambahan daripada itu, ianya telah berjaya melepasi semua ujian keberkesanan yang diperlukan.

Di samping itu, ujian klinikal vaksin Rusia ini telah selesai dalam waktu kurang dari 2 bulan dan percubaan fasa tiganya akan bermula pada hari Rabu, walaupun vaksin telah didaftarkan. Negara-negara lain termasuk Emiriah Arab Bersatu, Filipina dan Arab Saudi juga mengambil bahagian dalam percubaan tersebut.

Walau bagaimanapun, masih tiada data yang dikemukakan oleh para penyelidik berkenaan kesan jangka masa dan tahap keselamatan vaksin itu.

Berikutan dengan itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa pihaknya sedang berhubung dengan pihak berkuasa kesihatan Rusia mengenai proses pra-kelayakan untuk calon vaksin COVID-19 dan ianya memerlukan tinjauan yang ketat.

Pada akhir bulan Julai, pertubuhan berkenaan mendedahkan bahawa terdapat 26 calon vaksin dalam tahap penilaian klinikal, termasuk yang didaftarkan oleh Rusia, dibangunkan oleh Institut Penyelidikan Ilmiah Gamaleya Epidemiologi dan Mikrobiologi.

Sementara itu, Rusia membantah bahawa ia adalah sebahagian daripada persaingan untuk membangunkan vaksin, sebaliknya negara itu ingin bekerjasama dengan negara lain. Namun, telah timbul keraguan di peringkat antarabangsa bahawa adakah vaksin yang dibangunkan oleh Rusia benar-benar berkesan dan selamat termasuk Penasihat Coronavirus White House, Dr. Anthony Fauci.

Meskipun begitu, Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF), mengatakan bahawa ia menyokong pengeluaran vaksin yang dikenali sebagai ‘Sputnik V’ di pasaran asing kerana ianya mendapat sambutan yang luar biasa dari luar negeri.

 

Hal ini demikian kerana Rusia telah menerima permohonan awal untuk lebih dari 1 bilion dos vaksin dari 20 negara. Bersama dengan rakan kongsi mereka, Rusia  sudah siap untuk menghasilkan lebih dari 500 juta dos vaksin setiap tahun di 5 negara, serta merancang untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran ke tauap yang lebih tinggi.

Tambahan itu, pengeluaran vaksin skala penuh dijangka bermula pada bulan September.

Menurut Kirill Dmitriev, Ketua Pegawai Eksekutif RDIF, beliau menafikan keraguan antarabangsa terhadap vaksin itu bahkan menganggapnya sebagai bias yang didorong oleh kuasa politik.

Di samping itu, pendaftaran vaksin itu telah diselesaikan pada awal bulan ini. Menteri Kesihatan Rusia, Mikhail Murashko mengemukakan kenyataan pada awal bulan Ogos bahawa ujian klinikal vaksin coronavirus itu sudah pun berakhir.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat