Rusia Sekat Binance?

736

Pihak berkuasa di Rusia didakwa telah menyenaraihitamkan Binance iaitu pusat pertukaran matawang kripto terbesar di dunia kerana domainnya kini berada dalam senarai laman web yang dilarang di negara berkenaan. Pada 24 September, Binance secara rasmi mengumumkan bahawa syarikat telekomunikasi Rusia, Roskomnadzor telah menyenaraikan laman web berkenaan ke dalam daftar platform yang menyebarkan maklumat yang dilarang.

Menurut pengumuman itu, Binance telah dimasukkan dalam senarai kerana pengedaran data yang berkaitan dengan pemerolehan mata wang digital seperti Bitcoin (BTC). Menurut Gleb Kostarev, ketua operasi Binance untuk Rusia dan CIS, mengatakan kepada pertukaran itu mengumumkan berita itu segera setelah pusat pertukaran itu menerima pemberitahuan dari Roskomnadzor.

Walaupun domain tersebut berada dalam senarai laman web yang dilarang, rakyat Rusia masih dapat mengaksesnya tanpa alat tambahan seperti VPN.

Dalam pengumuman awam, eksekutif Binance menekankan bahawa mereka belum menerima maklumat mengenai sekatan itu sebelum 24 September.

Meskipun begitu, tindakan itu tidak menjadi penghalang kepada rancangan Binance untuk melancarkan kad debit crypto di Rusia.

Hakikatnya, Roskomnadzor juga menyekat BestChange.ru, sebuah laman web matawang kripto utama di Rusia yang menyediakan perkhidmatan agregator sekitar 400 laman web pertukaran kripto tempatan.

 

Anda mungkin juga berminat