Sah! Joe Biden Presiden AS ke-46

3,307

Calon Demokrat Joe Biden telah diumumkan sebagai pemenang pilihan raya presiden Amerika Syarikat 2020 pada awal pagi Ahad, di mana para pengundi dilihat jelas menolak pentadbiran penggal pertama Presiden Donald Trump yang dilihat sebagai huru-hara dan sangat berpolarisasi.

Setakat jam ini Biden sudah memenangi 290 kerusi, cukup untuk melepasi majoriti mudah 270 undi yang diperlukan untuk melangkah ke White House dengan mengambil alih negeri-negeri penting yang dimenangi Trump pada pilihanraya 2016 lepas iaitu di Arizona, Wisconsin, Michigan, dan Pennsylvania, menurut unjuran oleh Decision Desk HQ.

AP, NBC, CNN, The New York Times, dan The Washington Post mengiktiraf kemenangan Biden sejurus selepas 11:00 pagi Sabtu waktu di New York (12 malam waktu Malaysia).

Pasangan wakil presidennya, Senator Kamala Harris dari California, melakar sejarah dengan menjadi naib presiden wanita pertama, Black, dan Indian Amerika.

Untuk makluman, Decision Desk HQ dan Insider sebenarnya sudah membuat pengumuman kemenangan Biden pada 8:50 pagi hari Jumaat, 6 November waktu New York. Dalam masa yang sama pihak INTRADAY turut mengumumkan kemenangan tersebut di Forum INTRADAY pada jam 10 malam waktu Malaysia. AP, NBC, CNN, The New York Times, Washington Post, dan BBC hanya mengumumkan pemilihan Biden secara rasmi sebagai menghormati proses pengiraan undi yang masih berjalan pada 11 pagi Sabtu waktu NY.

Pada masa penulisan ini negeri Georgia dan North Carolina masih dalam proses mengira undi dalam perlumbaan yang ketat di mana Biden mendahului di Georgia manakala Trump mendahului di North Carolina. Walaubagaimanapun keputusan di dua buah negeri ini tidak akan mengubah kemenangan Biden yang sudahpun mencapai kemenangan 290 kerusi sejurus selepas pengumuman muktamad di Pennsylvania dan Nevada sebentar tadi.

Biden memperoleh lebih dari 4 juta lebih banyak undi daripada Trump setakat ini, jumlah yang mungkin meningkat dalam beberapa hari dan minggu akan datang apabila semua keputusan dimuktamadkan.

Dengan kemenangan Biden itu, Trump menjadi presiden ke-13 yang kehilangan pemilihan semula dan hanya yang keempat melakukannya sejak berakhirnya Perang Dunia II.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat