Saham Ericsson Melonjak, Kalahkan Huawei Dalam Kontrak 5G!

824

Saham Ericsson, iaitu sebuah syarikat pembuat peralatan teknologi Sweeden dikhabarkan telah melonjak ke paras tertinggi apabila syarikat tersebut berjaya memperoleh kontrak 5G daripada Bell Canada dan mengalahkan Huawei. Saham Ericsson telah diniagakan pada 89.02 krona Sweeden, mencatatkan peningkatan sebanyak 1.8%.

Bell Canada merupakan sebahagian daripada BCE Corp sebelum ini menjalinkan usaha sama dengan Huawei dalam infrastruktur 4G telah memilih Ericsson dalam projek jalur lebar 5G syarikat itu. Hal ini demikian kerana mereka masih mempertimbangkan keputusan untuk membenarkan Huawei menjual kelengkapan 5G di negara berkenaan.

Umum mengetahui bahawa Huawei telah terpalit dengan pelbagai kontroversi. Amerika Syarikat telah menimbulkan kebimbangan keselamatan mengenai Huawei lalu memberi amaran bahawa teknologi Huawei digunakan untuk aktiviti perisikan. Walau bagaimanapun, Huawei bertindak menafikan dakwaan tersebut.

Di samping itu, nilai kontrak yang ditandatangani oleh Ericsson dan Bell tidak didedahkan. Sebelum ini, syarikat tersebut telah menjalinkan kerjasama syarikat penerbangan tanpa wayar terbesar di Kanada, iaitu Rogers Communications, sebagai pelanggan 5G.

Tambahan daripada itu,  Ericsson, bersama dengan saingannya iaitu Nordic Nokia, juga memperoleh kontrak dari Telus Corp untuk menjual produk teras 5G. Untuk pengetahuan semua, Telus Corp merupakan salah satu pelanggan Huawei 4G dan masih belum memilih vendor untuk rangkaian akses radio (RAN) 5G syarikat mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat