Saham Global Meningkat Menjelang Data Inflasi AS

286

Saham global memperlihatkan kenaikan pada rekod tertinggi pada Isnin kerana aset berisiko mendapat sokongan daripada laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) pada Oktober yang memberangsangkan serta bacaan positif mengenai inflasi AS minggu ini.

Jangkaan inflasi jangka pendek meningkat pada bulan Oktober menurut tinjauan yang dikeluarkan oleh New York Federal Reserve (Fed) pada Isnin ditambah jangkaan pengguna untuk jumlah wang yang akan mereka peroleh dan belanjakan sepanjang tahun depan meningkat ke paras tertinggi dalam tempoh lapan tahun.

Bacaan jangkaan inflasi tahunan meningkat pada Oktober untuk bulan ke-12 berturut-turut kepada 5.7% daripada 5.3% pada bulan September yang menandakan pencapaian tertinggi baharu untuk tinjauan yang dilancarkan pada Jun 2013.

Namun jangkaan inflasi jangka serdahana untuk inflasi yang berada dalam 3 tahun kekal tidak berubah pada Obtober pada 4.2% selepas 3 bulan berturut-turut meningkat.

Indeks Dow Industrial Average mencatat rekod tertinggi pada Isnin dengan kenaikan 0.45% hasil kelulusan bil inflastruktur $1 trillion ekuiti.

S&P 500 naik 0.19% dan Nasdaq Composite tambah 0.16%.

Saham Tesla Inc jatuh 4.4% selepas Elon Musk tweet pada Sabtu mengenai penjualan 10% pegangannya jika pengguna rangkaian media social mengundi “YA” dan hasilnya 57.9% undi “YA”.
Indeks STOXX 600 pan-Eropah meningkat 0.06%.

Saham dunia menokok 0.20% selepas mencapai rekod tertingggi minggu lepas apabila mengambil isyarat bank pusat yang dovish dan data buruh yang kukuh di AS telah menambah keyakinan yang dijana oleh musim pendapatan yang baik di kedua-dua belah Atlantik.

Pelabur melihat hasil Perbendaharaan AS lebih tinggi pada hari Isnin walaupun masih berada di bawah paras 1.50% menjelang lelongan nota dan bon minggu ini.

Penanda aras hasil 10 tahun meningkat 2.1 mata asas pada 1.474% dalam dagangan pagi.

US dolar susut pada Isnin dimana ia jatuh bawah paras tertinggi 15 bulan yang dicapainya selepas data pekerjaan AS pada Jumaat telah membuatkan para pelabur menilai semula jangkaan kenaikan kadar dan toleransi bank pusat terhadap inflasi.

Indeks dolar jatuh 0.191% sementara Euro naik 0.19% kepada $1.1588.

Ether yang menyokong rangkaian ethereum mencapai rekod tertinggi $4,768.07 terakhir naik 2.6% pada hari itu sementara Bitcoin meningkat 4% kepada $65,851.

Bitcoin terakhir meningkat 4.39% kepada $66,078.33.

Harga minyak kukuh susulan rang undang-undang infrastruktur AS diluluskan dan pertumbuhan eksport China menyokong prospek permintaan tenaga manakala pengeluar milik kerajaan Arab Saudi Aramco menaikkan harga jualan rasmi untuk minyak mentah.

Minyak mentah As meningkat 0.91% kepada $82.01 setong sementara minyak Brent turut meningkat 0.94% kepada $83.52.

Emas bertambah 0.3% kepada $1,822.86 per auns.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat