Saham Wall Street Positif, Laporan Pendapatan Korporat Jadi Tumpuan

252

Saham Wall Street berakhir lebih tinggi pada hari Isnin berikutan aktiviti penjualan pasaran pada sesi sebelumnya kerana para pelabur sibuk memerhatikan laporan suku tahunan daripada syarikat utama yang akan memberikan gambaran kesihatan ekonomi AS.

Penanda aras S&P dan Nasdaq melantun semula daripada penurunan dalam tempoh enam sesi yang lepas disebabkan oleh para pelabur menilai semula jangkaan terhadap pemotongan kadar faedah berikutan data ekonomi yang kukuh, ketegangan geopolitik, kadar inflasi dan ucapan daripada Fed.

Kesemua 11 sektor S&P 500 ditutup lebih tinggi dengan saham teknologi dan kewangan mendahului keuntungan.

Buat masa ini, pasaran bersiap sedia untuk laporan suku tahunan daripada syarikat-syarikat gergasi pada minggu ini seperti Tesla, Meta, Platforms, Alphabet dan Microsoft.

Lamar Villere, Pengurus Portfolio di Villere & Co di New Orleans berkata ia hanya belian biasa selepas penarikan balik sebanyak 5% yang membangkitkan tarikan para pelabur untuk mencari keuntungan mereka.

Mereka memandang ke hadapan pada minggu ini dengan berkenaan laporan pendapatan yang sangat ketara serta kebimbangan Fed dalam melanjutkan pemotongan kadar faedah.

Selain laporan korporat teratas, pasaran juga sedang menunggu keluaran akhir minggu ini bagi data Perbelanjaan Pengguna Peribadi (PCE) untuk Mac yang menjadi tumpuan Fed bagi memastikan lebih lanjut trajektori dasar monetarinya.

Pembuat dasar Fed kini dalam tempoh berdiam diri daripada media menjelang mesyuarat dasar mereka pada 1 Mei nanti.

Sementara itu, S&P 500 menokok 43.37 mata (0.87%) kepada 5,010.6 dan Nasdaq Composite menokok 169.30 mata (1.11%) kepada 15,451.31. Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 253.58 mata (0.67%) kepada 38,239.98.

S&P 500 mencatatkan sembilan paras tertinggi baru 52 minggu dan empat paras terendah baharu manakala Nasdaq mencatatkan 40 paras tertinggi baharu dan 184 paras terendah baharu.

Jumlah dagangan di bursa AS ialah 10.33 bilion saham, berbanding purata 11.03 bilion untuk 20 hari lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat