Samsung Sertai Bank Pusat Korea Selatan, Uji CBDC Secara Offline Di Telefon Pintar Galaxy!

384

Samsung Electronics akan menyertai dalam pengujian matawang digital bank pusat (CBDC) tanpa kebergantungan terhadap internet.

Ini bermakna CBDC yang dibangunkan oleh Bank of Korea sudah bersedia untuk diuji secara online mahupun offline.

Kedua-dua pihak tersebut mahu mengkaji potensi CBDC dalam usaha mewujudkan sistem pembayaran yang lebih efisien dan maju, sekaligus menambahbaik inklusi kewangan dengan memantau pengujian dalam dunia maya.

Pada masa yang sama, Samsung merancang untuk menguji kebolehgunaan sistem pembayaran berasaskan blockchain menggunakan telefon pintarnya, Galaxy.

Tiga aspek menjadi fokus Samsung: pembayaran menggunakan CBDC melalui telefon mudah alih, pemindahan CBDC ke telefon mudah alih yang lain, dan pemindahan CBDC ke akaun bank yang telah dihubungkan.

Ketiga-tiga aktiviti tersebut akan dipantau secara dekat oleh firma teknologi gergasi itu dan akan dipastikan boleh dilaksanakan tanpa kehadiran internet

Sebagai rekod, bank pusat Korea telah menjalankan pengujian CBDC fasa pertama pada 28 Julai. Ia dijangka akan terus berlangsung sehingga Disember bagi mengenalpasti teknologi tambahan yang diperlukan.

Fasa kedua dan terakhir pula dijangka berlaku pada Januari 2022 sehingga Jun sebelum diuji pula dalam meluaskan lagi perkhidmatan bank pusat, pembayaran tanpa talian, pembelian aset digital, dan banyak lagi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat