“Saya Tidak Nampak Sebarang Keperluan Untuk Mengkritik Pemilihan Trump Sebagai Presiden” : George W. Bush

41

Menurut satu laporan yang dikeluarkan oleh CNN, bekas Presiden George W Bush memberi peringatan kepada pemegang tampuk pimpinan baru Amerika Syarikat dengan mengatakan bahawa kemarahan tidak seharusnya mempengaruhi dasar politik.

Ketika menyampaikan ucapan di Dallas, Bush berpendapat kebimbangan ekonomi dan situasi pengundi yang sudah bosan dengan status quo telah menyumbang kepada kemenangan Donald Trump, walaupun beliau tidak menujukan kenyataan itu terus kepada Trump.

Kata Bush lagi, beliau tahu ramai yang menentang ketika beliau menjadi presiden. Pun begitu beliau mengatakan bahawa kemarahan rakyat tidak boleh menjadi faktor untuk membentuk dasar politik.

Bush sebelum ini dikatakan tidak mahu mengeluarkan apa apa kenyataan mengenai pemilihan Trump. Namun bapa saudara Bush dikatakan salah seorang penentang kuat Trump.

Semasa pemerintahan Bush, beliau sering memberi galakan kepada transaksi perdagangan antarabangsa, contohnya Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara. Sedangkan Trump mengutuk hebat perjanjian itu dalam kempennya.

Walaupun mempunyai perbezaan dasar, Bush berkata bahawa rakyat Amerika tidak harus memperkecilkan individu yang telah dipilih selepasnya. Beliau juga tidak melihat sebagai kebaikan jika seorang bekas presiden mengkritik sesiapa sahaja yang menjadi penggantinya.

Hal ini kerana beliau mengakui akan ada lebih banyak cabaran berat menanti seseorang yang menjawat jawatan itu. Jadi, beliau tidak mahu kenyataan-kenyataan seperti itu menyulitkan lagi keadaan.

 

Minit Mesyuarat RBA : Harga Rumah di Sydney Meningkat 15% Tahun Ini 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat