Sekian Lama Menyepi, MicroStrategy Tampil Kejutkan Pasaran Dengan Pembelian BTC!

298

Pemegang korporat bitcoin terbesar di dunia telah menyambung semula pengumpulannya selepas tiga bulan dilihat agak senyap.

Selain itu, syarikat gergasi perisikan perniagaan pengasas Michael Saylor dilaporkan telah membayar balik pinjaman bercagar Bitcoinnya kepada Silvegate pada diskaun yang besar.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu memaklumkan di Twitter dengan mengumumkan pembelian bitcoin terkini daripada firmanya, yang telah dilaku pada 23 Mac. MicroStrategy membeli 6,455 BTC pada harga purata $23,238, dan jumlah pembelian bernilai kira-kira $150 juta.

Dengan ini, jumlah pegangan firma itu meningkat kepada 138,955 BTC, diperoleh kira-kira $4.14 bilion pada harga purata $29,817 setiap BTC. Lonjakan harga bitcoin baru-baru ini, kerugian tidak nyata syarikat telah menyusut dengan ketara, kerana ia bernilai lebih $1 bilion sehingga baru-baru ini.

Selain daripada pembelian BTC pertama firma pada tahun ini, MicroStrategy membayar balik pinjaman bercagar BTC kepada Silvergate Bank. Kedua-dua pihak bekerjasama pada tahun lalu untuk pinjaman $205 juta yang digunakan syarikat perisian itu untuk mengumpul lebih banyak BTC.

Berdasarkan Tweet Saylor, MicroStrategy membayar balik pinjaman pada diskaun 22%.MicroStrategy membayar balik pinjaman pada diskaun 22%.

Disisi lain, pelabur kelihatan lega kerana pasaran global menunjukkan beberapa tanda pemulihan selepas kejatuhan bank. Pasaran kripto mencatatkan pemulihan besar-besaran sepanjang minggu lalu selepas merosot di bawah paras penting $1 trilion.

Walau bagaimanapun, laporan mencadangkan terdapat risiko pada waktu akan datang kerana kekhuatiran era mudah tunai mungkin berakhir.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat