Selain Saham Susut, Nvidia Ramalkan Permintaan Cip Perlahan Pada Suku Kedua

170

‘Laporan pendapatan 1Q yang baik pun tak dapat nak tolong. Inflasi memamg kaw-kaw ni.’

Syarikat pengeluar cip terbesar dunia, Nvidia Corp menyaksikan sahamnya susut 6.7% semasa sesi dagangan meski pun laporan pendapatan dan hasil bagi suku pertama (1Q) mengatasi unjuran.

Secara keseluruhan saham Nvidia dilihat menurun 40% tahun ini, selari dengan sesi penjualan saham pertumbuhan ekoran kebimbangan kenaikan kadar faedah yang agresif oleh Federal Reserve (Fed) Amerika Syarikat (AS).

Ekoran daripada itu, syarikat terpaksa mengurangkan ramalan pendapatan bagi 2Q sebanyak 2% pada $8.10 bilion sementara para penganalisis secara purata mengunjurkan $8.45 bilion.

Hasil bagi 1Q syarikat yang berakhir 1 Mei meningkat 46% pada $8.29 bilion.

Selain itu, Nvidia turut meramalkan penjualan cip permainan videonya pada suku ini akan merosot kerana masalah rantaian bekalan.

Menurut Ketua Eksekutif Nvidia, Jensen Huang, hasil perniagaan permainan mencatat penurunan pada suku ini berbanding sebelumnya, dan secara keseluruhan pasaran permainan juga bergerak perlahan.

Tambahnya, antara penyebab kepada permintaan yang perlahan adalah sekatan Covid-19 di China, yang turut sama menyebabkan masalah bekalan, selain impak daripada penjualan yang perlahan di Eropah (merujuk kepada krisis di Rusia).

Hujah Ketua Pegawai Kewangan, Colette Kress, Nvidia meramalkan pendapatan 2Q berkurangan sebanyak $500 juta dalam pasaran China dan Rusia sahaja.

Dalam pada itu, beberapa penganalis menyatakan harga yang lemah untuk cip grafik dan perbelanjaan pengguna yang rendah semasa inflasi akan memberi tekanan kepada perniagaan Nvidia.

Seperkara lagi, kejatuhan pasaran mata wang kripto turut menjejaskan permintaan unit pemprosesan grafik yang sering digunakan oleh miners.

Sungguh pun begitu, Nvidia menyatakan bahawa permintaan daripada pelanggan pusat datanya kekal kukuh dengan lebih banyak firma kini beralih kepada perkhidmatan cloud dan menggabungkan kecerdasan buatan (AI) dalam operasi mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat