Selepas Susut Semula Di Penghujung Minggu, Mampukah EUR/USD Teruskan Lonjakan?

194

Pembukaan pasaran pada dagangan awal minggu ini, pelabur masih berwaspada memantikan pergerakan perlahan di sesi Asia sambil memantau data-data tumpuan sepanjang minggu.

US dolar pada minggu lalu alami penyusutan selepas mesyuarat FOMC, namun sedikit pulih pada dagangan Jumaat lalu, berkemungkinan didorong oleh aktiviti profit taking oleh pelabur di penghujung minggu.

Perkembangan laporan tentang langkah untuk menghapuskan tarif terhadap barangan China oleh Amerika Syarikat (AS) dilihat akan turut memberi kesan terhadap pergerakan semasa bagi mata wang US dolar.

Sementara mata wang Euro pula dilihat berjaya memanfaatkan peluang untuk meningkat berikutan situasi penyusutan US dolar tersebut.

Namun, pelabur masih berhati-hati terhadap risiko pergerakan Euro dalam pasaran susulan mesyuarat mengejut yang diadakan oleh bank pusat Eropah (ECB) untuk rancangan skim bantuan yang diperkenalkan untuk mengawal krisis hutang negara-negara bloknya.

Meneliti pergerakan harga pada carta pasangan mata wang EUR/USD, lonjakan pada Khamis lalu telah mencapai paras ketinggian pada 1.06000, namun harga gagal meneruskan kenaikan dengan corak penurunan dipaparkan semula pada Jumaat lalu.

Harga telah susut di bawah zon 1.05000 dan berlegar di sekitar tersebut sehingga dagangan penghujung sesi minggu tersebut berakhir.

Menyambung dagangan di awal minggu ini, sedikit kenaikan awal di paparkan pada sesi Asia di atas zon 1.05000 selepas harga berjaya bertahan di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam, menjadi isyarat awal untuk pergerakan bullish.

Sekiranya kenaikan berjaya diteruskan, harga dilihat akan kembali menguji semula paras rintangan pada 1.06000 yang dicapai minggu lalu.

Kenaikan lebih tinggi yang melepasi paras tersebut bakal mensasarkan semula pada zon-zon tumpuan pada minggu-minggu sebelum ini seperti pada 1.07000 atau lebih tinggi pada 1.08000.

Sebaliknya jika harga membuat penurunan di bawah zon 1.05000 untuk menyambung semula corak pada penghujung minggu lalu, zon support pada 1.04000 akan menjadi sasaran untuk diuji.

Penurunan lebih rendah bakal mensasarkan sehingga ke paras 1.03000 sekaligus memecah rekod terendah harga untuk tempoh 20 tahun.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat