Sentimen Matawang GBP: Data Penting Minggu Ini & Rundingan Brexit

50

Matawang pound masih lagi didagang stabil pada Isnin selepas merekod kenaikan sepanjang minggu lalu berbanding US dolar. Pasaran minggu ini menjangka data ekonomi UK akan menekan bank pusat untuk menaikkan kadar faedah dalam jangka masa terdekat.

Minggu lalu adalah yang terbaik bagi GBP berbanding US dolar sejak empat minggu lalu dengan risiko masih lagi menyelubungi matawang ini berikutan ketidaktentuan rundingan Brexit antara UK dan Kesatuan Eropah.

Penganalisis pasaran di Societe Generale, Kit Juckers berkata “Ini bukanlah minggu yang baik untuk menjual Pound”, dengan beberapa data penting yang akan dikeluarkan minggu ini dijangka merekod kenaikan dan gabenor Carney yang dijangka memberi komen hawkish pada Selasa.

“Saya rasa kita akan memberi reaksi yang lebih banyak kepada data positif UK berbanding data negatif,” tambah beliau.

Pengukuhan Sterling minggu lalu juga dilihat lebih kepada jangkaan pasaran terhadap pengetatan polisi bank pusat yang mana Carney beberapa kali memberi isyarat untuk menaikkan kadar faedah dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Data inflasi pada Selasa dijangka merekod kenaikan yang akan menaikkan lagi jangkaan terhadap pengetatan polisi BoE (Bank of England). Data pasaran pekerjaan pada Rabu juga akan jadi perhatian dan jualan runcit pada Khamis.

Theresa May dilaporkan terbang ke Brussels hari ini bagi rundingan Brexit dalam usaha menyelamatkan U dalam rundingan ini dari tidak mendapat sebarang perjanjian. Pasaran masih menunggu hasil daripada rundingan May di Brussels.

Penganalisis ekonomi matawang di MUFG, Lee Hardman mengatakan jangkaan pasaran terhadap kemajuan dalam rundingan ini dan perhimpunan pada Khamis nanti adalah rendah.

“Keseimbangan risiko terhadap GBP lebih cenderung ke atas menjelang perhimpunan pada Khamis,” kata beliau. “Risiko ke bawah kepada GBP akan semakin meningkat jika “kemajuan rundingan” masih tidak mencukupi sehingga akhir tahun ini.”

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat