Sentimen Pasaran : Harapan Terhadap Isu Brexit Semakin Pulih -Matawang Sterling Melonjak Naik!

531

Matawang US dolar mencatat penyusutan ke paras terendah 5 minggu pada hari Khamis berbanding matawang utama yang lain berikutan prospek perjanjian perdagangan separa antara China dan Amerika Syarikat yang mendorong pengukuhan matawang yang berorientasikan perdagangan seperti dolar Australia.

Laporan melaporkan bahawa Amerika Syarikat sedang menimbang perjanjian matawang dengan China dan dalam masa yang sama merancang untuk mengenakan kenaikan tarif pada minggu hadapan menyebabkan pasaran masih khuatir walaupun teradapat harapan bahawa rundingan akan tercapai.

Pentadbiran China dilaporkan telah menawarkan janji akan membeli sebanyak 30 juta tan kacang soya sepanjang 1 tahun yang bermula pada 1 Oktober ini. Sebagai balasan, China mengharapkan Amerika akan menghapuskan sekatan ke atas syarikat Huawei.

Disisi lain, Harga pengguna (CPI) Amerika Syarikat dilaporkan mendatar pada bulan September berikutan kejatuhan dalam harga tenaga dan kereta terpakai. Laporan yang dikeluarkan ini telah tersasar daripada jangkaan pakar ekonomi yang mensasarkan harga pengguna meningkat sebanyak 0.1% dan harga teras naik 0.2% pada bulan September.

Indeks US dolar yang mengukur dolar greenback berbanding enam matawang utama menunjukkan penyusutan sebanyak 0.23% kepada paras 98.588 setakat jam 11.15 p.m.

Matawang pound melonjak naik sebanyak 0.75% pada hari berbanding US dolar kepada paras 1.2295 setakat jam 11.20 p.m. selepas Perdana Menteri Boris Johnson dan
Perdana Menteri Irish, Leo Varadkar mengatakan bahawa mereka melihat terdapat jalan mementerai perjanjian Brexit. Walaubagaimanapun tidak ada rincian yang dilaporkan setakat ini, namun kenyataan ini telah berjaya memulihkan harapan pasaran.

Matawang Euro mencatat pengukuhan sebanyak 0.36% berbanding US dolar kepda paras 1.1007 setakat jam 11.25 p.m.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat