Sentimen Pasaran Tidak Menentu, Emas Akhirnya Tembusi Harga $1,800

830

Sesi pasaran Eropah memperlihatkan dagangan US dolar meraih keuntungan apabila pelabur beralih ke aset yang lebih selamat berikutan peningkatan kes baru di beberapa negara dan ketegangan geopolitik terus mempengaruhi sentimen pasaran.

Kes baru Covid-19 di Amerika Syarikat kembali meningkat pada Selasa, setelah mencatatkan penurunan pada hari sebelumnya di mana kadar ujian positif di Florida melonjak menjadi 16%.

Sementara peningkatan kes jangkitan di Victoria, Australia telah menyebabkan seluruh bandar Melbourne dikenakan semula sekatan untuk membendung penularan yang lebih luas dan ini telah memberi tekanan kepada dagangan dolar Aussie.

Sementara itu, ketegangan geopolitik terus membelenggu pasaran apabila Presiden AS Donald Trump dilaporkan akan melemahkan pegangan matawang Hong Kong sebagai membalas tindakan pelaksanaan undang-undang keselamatan baru di wilayah itu oleh China.

Dalam pada itu mengikuti perkembangan di Eropah, matawang pound didagangkan di sekitar paras ketinggian tiga minggu berbanding US dolar dan euro didorong oleh jangkaan terhadap langkah rangsangan oleh kerajaan UK untuk mengekang krisis pengangguran.

Menteri Kewangan UK, Rishi Sunak dijangka akan mengumumkan skim bernilai £ 2bilion dengan mewujudkan penempatan pekerjaan selama enam bulan bagi golongan belia yang menganggur.

Di sisi lain, dagangan emas akhirnya mencecah ke paras harga $1,800 per auns iaitu tahap tertinggi yang pernah dicatatkan sejak November 2011 pada awal pembukaan sesi pasaran Eropah hari ini berikutan permintaan yang meningkat terhadap aset safe-haven.

Penganalisis kini mengunjurkan sasaran bagi dagangan emas seterusnya adalah paras tertinggi yang direkodkan pada tahun 2011 iaitu pada harga $1,921 per auns atau mungkin lebih tinggi lagi pada $2,000 per auns.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat