Sentimen Semasa Pasaran Global Setakat Petang Ini

40

Pasaran saham Asia didagang hambar pada Selasa berikutan penutupan pasaran UK dan US pada Isnin manakala pasaran China , Hong Kong dan Taiwan masih lagi ditutup sehingga hari ini kerana sambutan Festival Bot Naga.

Kurangnya dagangan dan permintaan dalam beberapa pasaran utama dunia hanya memberikan kenaikan 0.2% kepada pasaran saham Australia ASX 200. Nikkei pula susut 0.1% yang ditekan oleh pengukuhan nilai Yen. Selain itu, kebimbangan politik di Eropah turut menambah nada yang berhati-hati dalam pasaran selepas Greece mengancam untuk menarik diri dari pembayaran hutangnya, begitu juga di UK, Theresa May bersedia untuk meninggalkan Kesatuan Eropah tanpa perjanjian.

Di Eropah Presiden Draghi mengulangi pendirian ‘dovish‘ bahawa ekonomi masih memerlukan sokongan rangsangan monetari yang besar, termasuk melalui panduan ke hadapan (forward guidance), bagi menyerap sumber-sumber ekonomi yang tidak digunakan sepenuhnya.

Di UK Perdana Menteri May berkata UK bersedia untuk meninggalkan Kesatuan Eropah tanpa sebarang perjanjian. Pihak pembangkang yang diketuai oleh Corbyn pula menyatakan, jika dia dipilih, beliau akan memastikan adanya perjanjian dengan Kesatuan Eropah dan akan membayar EU jumlah yang termaktub di dalam undang-undang. Corbyn juga menyatakan cukai korporat harus dinaikkan bagi mengurangkan jurang perbezaan di negara ini.

Tinjauan terkini pilihanraya UK yang dibuat Survation menunjukkan sokongan kepada Parti Buruh yang semakin meningkat dengan Konservatif 43% dan Buruh 37% (Sebelumnya 43% vs 34%). Tinjauan Yougov pula menunjukkan Konservatif 46% dan Buruh 36% (Sebelumnya 47% vs 33%).

Dalam lewat sesi Isnin sehingga awal sesi Selasa menunjukkan pengukuhan Yen dengan Usd/Jpy kini jatuh di bawah paras terendah dua minggu lalu. Manakala pengukuhan Yen berbanding matawang lain diketuai oleh Gbp/Jpy.

Pasaran komoditi kuprum/tembaga meleset sedikit dengan pelanggan yang terbesarnya dari China sedang bercuti sejak Isnin. Manakala pasaran minyak mentah global masih gagal memulih sepenuhnya dari kejatuhan Khamis lalu dengan pasaran sedang menunggu data inventori dari US.

Di Amerika Syarikat, penasihat Trump yang juga menantunya Jared Kushner tidak menunjukkan saluran komunikasi Rusia dalam mesyuarat pada Disember antara Kushner dan duta Rusia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat