Sentimen Terkini Pasaran Pada Awal Sesi Asia Hari Selasa

500

US dollar bergerak mendatar pada Selasa selepas data jualan runcit AS merekodkan bacaan lemah semalam. Matawang Yen dan Swissy pula mendapat faedah daripada ketegangan antara negara barat dan Arab Saudi dan juga perkembangan baru dalam rundingan brexit.

US dollar sejak akhir-akhir ini tertekan dengan ketakpastian pasaran dengan pasaran saham yang melemah dalam suasana sentimen yang berisiko. Kejatuhan data jualan runcit memburukkan lagi keadaan semasa dengan pengguna di Amerika Syarikat dilihat mengurangkan perbelanjaan mereka.

Data jualan runcit satu-satunya data penting yang menjadi perhatian pasaran pada Isnin. Jualan runcit mencatat kemerosotan -0.1% berbanding jangkaan kenaikan sebanyak 0.7%.

Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang yang lain bergerak mendatar setakat pada pukul 10.17 pagi.

Major pair seperti EUR/USD setakat ini membuat kenaikan 0.06%, di mana GBP/USD didagang tidak berubah setakat ini. USD/JPY pula naik 0.19%, dengan USD/CAD didagang 0.10% lebih rendah. USD/CHF pula didagang menurun 0.02%. Pair AUD/USD dan NZD/USD masing-masing mencatat kenaikan 0.13% dan 0.37%.

Antara penggerak pasaran terbesar pada Isnin adalah Bank of Canada (BoC) yang menyebabkan kejatuhan USD/CAD hampir 100 pip. Jangkaan kenaikan kadar faedah BoC diperbaharui selepas tinjauan perniagaan dikeluarkan semalam. Tinjauan menunjukkan firma-firma menjangka peningkatan jualan dan juga jangkaan pelaburan yang naik ke paras tertinggi. Dalam masa yang sama tekanan harga dijangka akan meningkat pada kadar yang pantas. Oleh sebab itu, matawang CAD menguat berbanding matawang utama yang lain pada Isnin.

Dalam perkembangan Brexit, ucapan Theresa May nampaknya menunjukkan Britain tidak akan mengalah dalam isu sempadan Ireland. Beliau akan menghadiri perhimpunan Kesatuan Eropah (EU) pada Khamis dan ramai berharap kesepakatan akan dapat dicapai kedua-dua pihak UK-EU.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat