Setelah Capai Ketinggian Terbaru 6 Bulan, USD/JPY Buat Penurunan Semula

328

Ketidakpastian pada perkembangan rundingan dagang antara Amerika Syarikat (AS) dan China pada minggu lalu telah membuatkan pelabur lebih berwaspada untuk memulakan dagangan minggu ini.

Untuk perkembangan terbaru, Presiden AS Donald Trump akhirnya telah mengeluarkan kenyataan yang menjawab persoalan mengenai keraguan isu pembatalan tarif seperti yang diperkatakan oleh pihak China.

Presiden Trump menyatakan bahawa tiada sebarang keputusan berhubung pembatalan tarif sedia ada. Walaupun pihak China mahukan tindakan tersebut dilaksanakan, beliau tidak bersetuju akan perkara tersebut.

Walau bagaimanapun, Trump menjelaskan bahawa rundingan perdagangan bersama China masih berjalan lancar dan perjanjian bakal dicapai untuk kedua-dua ekonomi gergasi dunia itu.

Meneliti pergerakan harga bagi carta pasangan matawang safe-haven USD/JPY, harga memulakan dagangan pada awal minggu ini dengan penurunan.

Sebelum itu, pada minggu lalu, harga telah berjaya mencatatkan paras ketinggian terbaru sejak dagangan Mei, menguji zon resistance di bawah paras 109.500.

Namun harga kembali membuat penurunan pada penghujung minggu lalu sebelum mendatar di paras zon SBR (support become resistance) sekitar 109.200.

Memulakan dagangan pada minggu di zon tersebut, harga meneruskan penurunan seawal sesi Asia bermula. Penurunan tersebut juga telah melepasi paras halangan pada garisan Moving Average 50 (MA50) menunjukkan kecenderungan untuk harga turun lebih rendah.

Harga bakal menguji zon RBS (resistance become support) pada paras penting 109.00 dan jika harga berjaya meneruskan penurunan lebih rendah, jangkaan destinasi seterusnya yang bakal dituju harga adalah pada sekitar zon 108.700 hingga 108.600.

Sebaliknya jika harga kembali membuat kenaikan semula, paras resistance pada 109.500 akan diuji harga untuk ditembusi sebelum harga mencatatkan paras ketinggian terbaru untuk tempoh 6 bulan.

Lihat gambar carta pasangan matawang USD/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat