Setelah China, Trump Kini Sasarkan Hubungan Perdagangan EU – Ini Respon Pihak EU!

506

Pada hari ini Presiden Donald Trump telah menetapkan keputusan untuk menyusun semula hubungan perdagangan A.S dengan Kesatuan Eropah yang berjumlah 1 trillion dolar. Hal ini secara tidak langsung mengkhuatirkan pasaran kerana ia dapat mencetuskan perang perdagangan lain, ditambah pula pertumbuhan ekonomi global bertumbuh dengan perlahan.

Pada Januari yang lalu, Trump baru sahaja menandatangai perjanjian perdagangan Fasa 1 dengan China dan hal ini membuatkan pasaran dapat menarik nafas lega setelah 2 tahun bergelut dalam perang perdagangan. Namun dengan penyusunan semula hubungan perdagangan Kesatuan Eropah dan ancaman untuk mengenakan tarif ke atas kereta dan produk lain membuatkan pasaran kembali gusar kerana khuatir episod lama perdagangan AS-China bakal berulang.

Pegawai Eropah mengatakan bahawa mereka bersedia untuk menjalin kerjasama dengan Trump dalam menangani bebrapa isu dalam hubungan perdagangan antara AS dan EU, namun dalam masa yang sama memberi amaran bahawa mereka akan bertindak balas terhadap sebarang usaha AS untuk membebankan perdagangan blok EU.

Menurut Norbert Roettgen, ahli undang-undang Jerman mengatakan selepas pertemuan beliau dengan pihak pentadbiran Rumah Putih bahawa, ” Kami akan utbalas terhadap tarif A.S dan kami tahu bagaimana mengatur strategi yang efektif”.

Pada hari Jumaat yang lepas, Trump telah dibebaskan daripada percubaan pelucutan jawatanya di Senat AS, hal ini membuatkan duta besar EU, Gordon Sondland berpendapat bahawa rundingan masa hadapan lebih tidak pasti. Tambah beliau, hasil dalam jangka masa terdekat ini mungkin hanya berjaya mementerai “perjanjian kecil” seperti perjanjian fasa 1 antara AS dengan China, dimana ia tidak menyelesaikan isu-isu dasar tetapi membolehkan kedua-dua pihak berdamai.

Walaubagaimanapun kebimbangan Trump terhadap pilihan raya akan datang pada November nanti berkemungkinan memerlukan Trump untuk menawarkan perjanjian yang memberi keuntungan kepada kedua-dua belah pihak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat