Silap Menilai Bitcoin, Trader Kripto Korea Selatan Rugi $1 Juta!

491

“Malang sungguh trader ni, bila jual BTC naik tapi bila beli harga turun pula.”

Seorang trader Korea Selatan bernama Sotto kehilangan $1 juta dalam dagangan niaga hadapan Bitcoin (BTC) selepas menjual aset digital tersebut pada sekitar paras $21,000 namun harga Bitcoin secara tiba-tiba mencanak pula membuatkannya menanggung kerugian.

Namun, Sotto didapati terus menambah lagi posisi jualan walaupun harga BTC secara berterusan melonjak sehingga beliau mengalami sejumlah kerugian yang besar.

Secara konteks, niaga hadapan kripto adalah produk derivatif yang membenarkan trader meminjam aset digital daripada bursa dengan menjangkakan ia akan naik atau turun.

Pencairan (liquidation) pula akan berlaku apabila bursa menutup posisi jual atau beli secara paksa susulan trader kehilangan sebahagian atau keseluruhan jumlah margin.

Berbalik pada situasi Sotto, beliau yang menjangkakan BTC akan turun telah menjadi punca beliau membuka margin dengan membeli secara leverage tetapi malangnya ramalannya meleset semata-mata ekoran harga aset digital itu terus melonjak.

Pun begitu, perkara tersebut bukanlah kali pertama berlaku susulan Sotto sebelum ini juga pernah kehilangan sejumlah besar dana apabila jangkaannya sentiasa salah ditambah pula beliau sering melakukan sesuatu perdagangan dengan leverage yang tinggi.

Umum mengetahui bahawa leverage membenarkan pelanggan meminjam dana daripada broker dan membolehkan mereka berdagang dengan saiz pesanan (order sizes) lebih besar daripada biasa, namun perlu diingatkan kerugiannya boleh sama besar dengan keuntungan.

Terdahulu pada April 2022, Sotto kerugian $10 juta selepas membuka posisi untuk menjual BTC semasa harganya didagangkan pada $41,000 namun sekali lagi ramalannya di luar jangkaan apabila harga aset digital tersebut terus terjun drastik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat