Stablecoin Kembali Dihujat- Senator A.S Mula Bersuara!

453

Stablecoin sekali lagi menjadi tumpuan apabila Senator A.S. melancarkan serangan ke atas aset kripto yang ‘ditambat’ kepada US dolar dalam pengumuman terbaru mereka untuk mengekang pertumbuhan industri kripto.

Senator Massachusetts Elizabeth Warren yang mewakili suara sebilangan senator melancarkan kritikan keras terhadap kripto sekali lagi. Dalam video yang disiarkan pada hari ini, beliau menyatakan bahawa stablecoin menimbulkan risiko kepada pengguna dan ekonomi kerana ia memiliki titik kelemahan nyata iaitu pengguna tidak dilindungi.

Ini bukan kali pertama beliau mengelar industri kripto sebagai suatu yang ‘samar’. Pada Julai yang lalu, Warrent menyatakan bahawa mereka yang banyak melakukan pengubahan wang haram dan menipu berselindung di sebalik kripto. Hal ini telah menjadikannya ancaman kepada sistem kewangan A.S.

Mereka berpandangan bahawa Stablecoin mengancam sistem kewangan tradisional kerana ia memang direka bentuk sebegitu. Waima, Rizab Persekutuan yang mengawal US dolar, telah menjerumuskan ekonomi ke dalam krisis dengan pencetakan wang yang tidak pernah berlaku sebelum ini mengakibatkan kadar inflasi paling tinggi dalam tempoh 40 tahun.

Dalam masa yang sama, Senator Sherrod Brown melabelkan kripto sebagai “wang ajaib.” Senator Brown membuka perbicaraan dengan menempelak stablecoin dengan mengatakan ia adalah “ekonomi fantasi baharu”. Beliau menambah bahawa ‘stablecoin’ memudahkan pengguna mempertaruhkan wang pada aset kripto yang tidak menentu.

Hanya seminggu yang lalu, beberapa CEO dan eksekutif kripto telah ke Capitol Hill untuk menerangkan peranan stablecoin dan maksud industri ini dalam usaha untuk meredakan kebimbangan dan kenyataan yang menyeluruh ini. Dengan kenyataan terbaru dari Senator, usaha-usaha tersebut nampaknya tidak didengari.

Di sudut yang positif, walau bagaimanapun, enam Senator telah menyatakan sokongan terhadap industri kripto. Dalam surat yang dihantar kepada setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen pada 14 Disember, Senator Rob Portman, Mark Warner, Mike Crapo, Kyrsten Sinema, Pat Toomey, dan Cynthia Lummis menggesa peraturan khusus kripto.

Harga kripto setaka ini telah kembali pulih apabila The Fed memutuskan mahu mempercepatkan tapering atau pengurangan pembelian bon dua kali ganda bermula Januari 2022 selepas mengumumkan pengurangan $30 bilion untuk Disember, telah melonjakkan harga Bitcoin (BTC) hampir 10% setelah susut 15% sepanjang Disember.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat