Syarikat Gergasi Jepun Ini Turut Mengikut Jejak Langkah Google!

2,127

Setelah Huawei dimasukkan dalam senarai yang disenarai hitam oleh Amerika Syarikat, beberapa syarikat gergasi yang berasal dari Amerika Syarikat telah menghentikan kerjasama dengan Huawei.

Google merupakan antara syarikat pertama yang memutuskan hubungan dengan Huawei. Namun untuk mengelak daripada kesan semakin memburuk, Pentadbiran Perdagangan telah menangguhkan perlaksanaan itu selama 90 hari, tetapi Huawei masih diharamkan daripada membeli barangan US tanpa ada pengesahan lesen.

Beberapa syarikat pengeluar cip seperti Qualcomm dan Intel juga telah mengikut jejak langkah Google dengan memberitahu pekerja mereka agar berhenti menjualkan barangan mereka ke Huawei.

ARM merupakan syarikat UK terkenal dengan mereka bentuk peranti dan cip komputer juga telah memutuskan kerjasama dengan Huawei. Perkara ini dilaporkan oleh BBC pada hari ini. Perkara ini mungkin tidak akan membuatkan Huawei berhenti menghasilkan cip namun pada masa akan datang ia akan beri kesan pada reka bentuk cip Huawei.

Pada hari ini juga, sebuah syarikat gergasi Jepun iaitu Panasonic Corp juga memutuskan untuk menghentikan melakukan perdagangan dengan Huawei. Walaubagaimanapun tidak semua komponen akan dihentikan pengeluarannya kepada Huawei, hanya beberapa komponen yang terlibat dengan Amerika Syarikat sahaja disenaraikan. Namun sejurus selang waktu selepas itu, Panasonic yang beroperasi di China telah menafikan hal tersebut.

Saban hari, syarikat Huawei semakin ditekan. Jika sebelum ini keputusan Google menjadi hambatan, namun keputusan ARM akan lebih menambahkan lagi tekanan terhadap Huawei.

Keputusan Panasonic juga telah memberi kesan pada saham syarikatnya. Saham Panasonic telah jatuh 1% .

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat