Tanpa Google, Huawei Tak Kisah!

1,657

Pada hari ini, Huawei telah melancarkan versi kedua sistem operasinya sendiri. Oleh itu, telefon pintar jenama itu akan dilengkapi dengan sistem berkenaan untuk pertama kalinya pada tahun hadapan sebagai alternatif untuk Android Google.

Tahun lalu, Huawei telah HarmonyOS, sistem operasi perantinya sendiri. Hal ini demikian kerana syarikat itu telah disenaraihitamkan oleh Amerika Syarikat, yang menyekat beberapa syarikat negara itu daripada menjual produk mereka kepada syarikat teknologi China.

Sehubungan dengan itu, Google telah menangguhkan aktiviti perniagaannya dengan Huawei, sehingga mengakibatkan syarikat itu terpaksa melancarkan telefon pintar mereka tanpa versi berlesen sistem operasi Android milik syarikat Amerika Syarikat tersebut. Meskipun ianya bukan masalah besar di China tetapi ianya penting di pasaran antarabangsa Huawei di mana pengguna sudah terbiasa menggunakan aplikasi seperti itu.

Meskipun Huawei menjadi syarikat pembuat telefon pintar nombor satu di dunia pada suku kedua, sebahagian besarnya didorong oleh pasaran China dengan jumlah penduduknya yang tinggi, sementara pasaran antarabangsa mengalami penurunan yang mendadak.

Menurut Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif bahagian pengguna Huawei, mulai tahun depan, telefon pintar Huawei akan dilengkapi dengan HarmonyOS.

Tambahan daripada itu, Huawei mendedahkan bahawa HarmonyOS merupakan sistem operasi mudah alih yang dapat berfungsi di beberapa peranti yang berbeza. Developers hanya perlu membuat satu versi aplikasi yang merangkumi pelbagai bahagian perkakasan.

Selain itu, HarmonyOS 2.0 yang dilancarkan itu akan menyediakan versi beta sistem operasi yang terbuka untuk developers, bahkan pesaing Huawei, bagi peranti seperti jam pintar, TV, dan car-head units dari 10 September manakala telefon pintar pada bulan Disember. Mulai tarikh tersebut, mereka akan dapat menguji dan membangunkan aplikasi untuk HarmonyOS.

Bryan Ma, naib presiden penyelidikan peranti di IDC, mengatakan bahawa pembuat peranti mungkin berminat untuk menjadikan HarmonyOS sebagai pilihan pengganti sekiranya mereka menghadapi larangan serupa untuk menggunakan Google. Tetapi, mereka tidak semestinya mahu bekerjasama dengan Huawei.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat