Tenang Semua! Fed Powell Bakal Beri Petunjuk Penting Hari Ini

600

Laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan oleh Biro Statistik Buruh AS pada Jumaat lalu telah memacu pergerakan US dolar di penutup minggu lalu sehingga pembukaan dagangan awal minggu semalam.

Jika diteliti kesan pergerakan harga selepas laporan tersebut diterbitkan, US dolar menunjukkan pengukuhan pada awalnya namun kembali melemah ketara selepas pasaran menghadam bacaan data secara keseluruhan.

Pertambahan pekerjaan sebanyak 206,000 pada Jun adalah lebih baik berbanding ramalan 191,000, namun angka pertambahan pada bulan sebelumnya yang dikemaskini menurun dengan perbezaan yang ketara telah mencetuskan kebimbangan.

Malah, purata pendapatan per jam serta kadar pengangguran mencatatkan angka yang merosot.

Situasi ini telah meningkatkankan kecenderungan untuk polisi di AS beralih kepada fasa pelonggaran dan memberi tekanan kepada Federal Reserve (Fed).

Penyusutan US dolar berterusan pada pembukaan dagangan semalam, namun dilihat stabil pada sesi New York.

Selepas perhatian pasaran di awal minggu tertumpu pada perkembangan di Eropah selepas acara pilihan raya, tumpuan kini dilihat beralih kepada Pengerusi Fed Jerome Powell untuk pelabur mengambil petunjuk dari keterangan beliau di hadapan Kongres AS pada hari ini dan esok.

Situasi politik di AS juga turut menjadi antara faktor yang tidak boleh diabaikan pasaran selepas bermulanya acara debat presiden antara Joe Biden dan Donald Trump pada minggu lalu.

Menuju ke penghujung minggu, pelabur akan menilai data petunjuk penting kepada ekonomi AS pada Khamis iaitu indeks harga pengguna (CPI) yang mengukur kadar inflasi AS pada bulan Jun.

Jangkaan penurunan inflasi dari paras 3.3% semasa ke paras 3.1% akan semakin meningkatkan jangkaan Fed untuk melaksanakan langkah pemotongan kadar faedah.

Juga akan diperhatikan pada Jumaat adalah kadar inflasi pengeluar AS (PPI).

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat