Tergempar! 7 Wilayah Kanada Putuskan Untuk Sekat Kripto!

200

Sembilan wilayah di Kanada telah memutuskan untuk mengehadkan jumlah kripto yang boleh dibeli dalam setahun. Wilayah tersebut telah menetapkan had tahunan $30,000 sebagai jumlah maksimum kripto yang boleh dibeli. Walau bagaimanapun, terdapat empat pengecualian yang ketara untuk mata wang kripto di bawah peraturan ini.

Bitcoin, Ethereum, Litecoin dan Bitcoin Cash dikecualikan daripada peraturan ini. Akibatnya, empat token tersebut tidak akan dikira dalam had tahunan pembeli.

Mengapa Kanada Mengehadkan Kripto
Sembilan wilayah telah membentuk peraturan untuk melindungi pengguna daripada ketidaktentuan pasaran kripto.. Sembilan wilayah yang akan menguatkuasakan peraturan ini ialah:

Ontario
Newfoundland
New Brunswick
Nova Scotia
Nunavut
Wilayah Barat Laut
Pulau Prince Edward
Saskatchewan
Yukon

Peraturan itu tidak akan menjejaskan wilayah Alberta, British Columbia, Quebec dan Manitoba. Had yang ditetapkan oleh sembilan wilayah ialah $30,000. Walau bagaimanapun, had terdebut akan ditetapkan semula selepas setiap 12 bulan. Peraturan ini juga memberikan pengecualian tertentu berdasarkan jenis pelabur. Selain itu, jenis pelabur tertentu,  pendapatan dan nilai bersih mereka juga diambil kira.

David Hoffman, pengasas Bankless, menyatakan kekecewaan dan kejutannya terhadap langkah yang diambil Kanada. Tambahan pula, Hoffman juga mendedahkan bahawa langkah ini boleh membawa kelebihan untuk protokol DeFi seperti Uniswap. Uniswap akan membenarkan pengguna membeli mata wang kripto tidak terhad dan mendapatkan mata wang terhad. Sama ada peraturan melarang sebarang gerakan sedemikian masih tidak jelas.

Vitalik Buterin, pengasas Ethereum, juga senada dengan penganalisis lain  kerana ramai penyokong Ethereum turut mengkritik langkah itu. Yang penting, peraturan itu tidak menetapkan had pada Ethereum, dimana ia boleh memberikan  kelebihan daya saing berbanding pesaing lain. Walaupun begitu, ramai penyokong Ethereum telah mengkritik langkah Kanada.

Menurut laporan, Bitbuy dan Newton, dua bursa terbesar Kanada telah pun bersetuju untuk menguatkuasakan langkah itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat