Tergempar! BlackRock Failkan ETF Ethereum, Harga Meroket Lebih $2K!

553

“Terbaiklah, ETH sebelum ni bergerak bosan je tapi menggila bila disebabkan tindakan BlackRock ini.”

Mata wang kripto kedua terbesar Ethereum (ETH) akhirnya berjaya mendaki sehingga $2,135 apabila BlackRock memfailkan permohonan secara rasmi bagi melancarkan produk Dana Dagangan Bursa (ETF) ETH yang pertama.

Pelan firma gergasi itu telah didedahkan dalam pemfailan oleh bursa Amerika Syarikat (AS) Nasdaq, tetapi BlackRock yang berusaha untuk menyenaraikan produk tersebut harus menerima kelulusan daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC).

Pada awal Khamis semalam, muncul entiti korporat “iShares Ethereum Trust” yang didaftarkan di negeri Delaware, di mana iShares ialah nama bahagian ETF BlackRock.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) BlackRock Larry Fink, firmanya telah berusaha menyenaraikan Bitcoin (BTC) ETF iaitu jenis produk mudah didagangkan termasuk meluaskan akses kripto kepada pelabur biasa.

Menerusi pemfailan, bursa kripto berpangkalan di AS Coinbase akan menjadi penjaga untuk ETH yang dipegang oleh produk itu manakala pihak ketiga tidak dinamakan akan memegang wang tunainya.

Suka dimaklumkan bahawa BlackRock yang mempunyai pakatan market-surveillance bersama Coinbase akan memudahkannya untuk mendapatkan ETF tersebut diluluskan oleh SEC secepat mungkin tanpa sebarang rintangan.

Jika perhatikan pergerakan ETH sebelum ini, harganya sentiasa berlegar-legar antara julat $1,850 dan $1,913 namun semalam ETH mula mengukuh susulan daripada berita tersebut, oleh itu harganya kini mungkin akan cuba untuk melepasi zon rintangan seterusnya pada $2,411.

Sehingga berita ini ditulis, harga ETH melonjak sebanyak 10.93% pada paras $2,128 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran $256 bilion seterusnya mencatatkan kenaikan 18.47% sepanjang minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat