Tergempar! CEO Circle – USDC Beri “Hint” Ingin Keluar Dari Pasaran Amerika Syarikat?

147

Ketua Pegawai Eksekutif Circle Jeremy Allaire pada hari Rabu menyatakan bahawa beban kawal selia dan pengawal selia yang mendesak untuk menekankan pasaran kripto menyebabkan nilai pasaran stablecoin USD Coin (USDC) terus jatuh. Allaire mendedahkan pelabur mendesak untuk agar mempertimbangkan syarikat untuk keluar dari AS di tengah-tengah kekurangan kejelasan peraturan di negara itu.

Paras pasaran stablecoin USDC jatuh kepada $30.6 bilion hari ini, meneruskan kejatuhannya sejak pertengahan 2022. Semasa USDC jatuh, paras pasaran stablecoin lain seperti Tether (USDT) pulih melebihi $81 bilion di tengah-tengah lonjakan pasaran tahun ini.

Semasa temu bual pada 26 April, Ketua Pegawai Eksekutif Circle Jeremy Allaire berkata:

“Kami melihat sejumlah besar kebimbangan di seluruh dunia mengenai sistem perbankan AS.Dalam masa yang sama, kami turut melihat kebimbangan mengenai persekitaran kawal selia di AS.”

Rizab stablecoin USDC disokong majoriti oleh perbendaharaan AS dan deposit tunai. USDC menurun berbanding US dolar emasa krisis perbankan selepas pengawal selia AS menutup tiga bank mesra kripto Silvergate, Silicon Valley Bank dan Signature di bawah Operasi Choke Point 2.0.

Bursa pertukaran kripto , syarikat dan pelabur beralih daripada USDC kerana ia mematuhi OFAC. Selepas OFAC, Jabatan Perbendaharaan A.S. menyetujui untuk menghambat Tornado Cash.

Pengawal selia telah meningkatkan pengawasan terhadap stablecoin selepas krisis Terra-LUNA dan kejatuhan FTX. Akibatnya, beberapa bursa dan syarikat kripto yang berpangkalan di A.S. akan keluar dari A.S.

Sebagai langkah penyelamatan, baru-baru ini, Circle Internet Financial telah memohon kelulusan kawal selia di Perancis. Dengan peraturan MiCA Kesatuan Eropah yang diluluskan, Circle akan mengembangkan kehadiran dan penglibatannya dengan pengawal selia di seluruh pasaran Eropah.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat