Tergempar! Harga Tiba-Tiba Melakukan Lonjakan Selepas Data CPI Dikeluarkan

736

Harga Bitcoin kekal stabil berikutan dilihat para pelabur telah mengabaikan kebimbangan inflasi, terutamanya selepas pengeluaran terkini Indeks Harga Pengguna (CPI) AS.Pemain pasaran pada awalnya menantikan data CPI AS, terutamanya selepas data PPI AS baru-baru ini menunjukkan bahawa inflasi telah meningkat lebih daripada jangkaan.

Sementara itu, tekanan inflasi setakat ini telah mempengaruhi sentimen pelabur, dengan jangkaan tinggi terhadap kemungkinan pendirian hawkish oleh Federal Reserve.

Data terkini dari Jabatan Tenaga Kerja AS menunjukkan bahawa Indeks Harga Pengguna (CPI) AS meningkat sebanyak 0.3% pada bulan April, lebih rendah daripada jangkaan pasaran sebanyak 0.4%.

Pada masa yang sama, CPI teras, tidak termasuk harga makanan dan tenaga, meningkat sebanyak 0.3% secara bulanan, selaras dengan anggaran Wall Street. Secara YoY, Core CPI melonjak sebanyak 3.6%, selepas meningkat sebanyak 3.8% pada bulan sebelumnya.

Walaupun inflasi nampaknya semakin sejuk, ia masih kekal lebih tinggi daripada sasaran 2% Fed, yang mempengaruhi sentimen pelabur global. Walau bagaimanapun, pelabur nampaknya memuji angka yang lebih baik daripada jangkaan.

Sebagai konteks, data inflasi PPI AS terbaru melebihi jangkaan pasaran. Susulan itu, Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell mengulangi pendirian bank pusat dengan rancangan kenaikan kadar mereka.

Pada hari Selasa, Pengerusi Fed Jerome Powell berkata bahawa inflasi masih tinggi dan dengan mempertimbangkan itu, bank pusat mungkin mengekalkan kadar faedah tidak berubah untuk tempoh yang panjang. Ketara, tekanan inflasi telah menyebabkan sejumlah pelabur berbelah bahagi, mencetuskan peningkatan volatiliti dalam pasaran.

Walau bagaimanapun, data CPI terkini nampaknya telah memberikan sedikit kelegaan kepada pelabur, mengurangkan kebimbangan terhadap langkah yang lebih hawkish oleh Federal Reserve. Menurut Alat CME FedWatch, terdapat 96.9% kemungkinan bahawa bank pusat akan mengekalkan kadar faedah semasa pada mesyuarat mereka pada bulan Jun akan datang.

Sementara itu, selepas data CPI, Hasil Bon 10 Tahun AS jatuh 2.07% kepada $4.354, manakala Indeks US Dolar  menyusut  0.42% kepada $104.455. Walau bagaimanapun, walaupun lonjakan dalam data inflasi PPI yang telah meningkatkan kebimbangan dan membuatkan para pelabur memberi tumpuan kepada data tumpuan lain buat masa ini.

Sebagai konteks, harga Bitcoin naik 3.48% semasa penulisan dan didagangkan pada $63,394 selepas mencapai paras tertinggi 24 jam sebanyak $63,773.87 dalam tempoh 24 jam yang lalu. Jumlah dagangan satu hari bagi kripto utama ini juga melonjak 8.77% kepada $27.82 bilion.

Selain itu, Minat Terbuka (OI) Bitcoin Futures juga meningkat 1.75% dalam tempoh empat jam yang lalu kepada 474.38K BTC atau $30.25 bilion, menurut data CoinGlass. Ini mencerminkan bahawa pelabur masih mengambil risiko mereka selepas data inflasi yang semakin sejuk.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat