Tergempar! Jeff Bezos Letak Jawatan!

5,654

Pengasas Amazon, Jeff Bezos membuat keputusan mengejutkan apabila meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) berkuat kuasa pada separuh kedua tahun ini.

Beliau akan terus memegang jawatan sebagai pengerusi eksekutif di syarikat e-dagang gergasi itu.

Menurut Bezos, langkah itu memberikan ruang dan waktu buat beliau untuk fokus kepada agendanya yang lain.

Tempat beliau akan digantikan oleh Andy Jassy, yang ketika ini mengetuai perniagaan pengkomputeran awan Amazon.

“Menjadi CEO Amazon adalah satu tanggungjawab yang berat dan memenatkan. Apabila anda mempunyai tanggungjawab seperti itu, sukar untuk mengambil perhatian kepada perkara lain.

“Sebagai pengerusi eksekutif, saya akan terus terlibat dalam inisiatif penting Amazon tetapi juga mempunyai waktu serta tenaga yang saya perlukan untuk fokus kepada Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post dan pelbagai urusan lain,” kata Bezos menerusi surat kepada pekerja Amazon semalam.

Jassy yang bersama Amazon sejak 1997, telah membantu membangunkan Amazon Web Services. Aplikasi itu sehingga kini dilihat sebagai enjin keuntungan kepada Amazon.

“Jassy seorang yang cukup dikenali di dalam syarikat dan telah berada di Amazon dalam tempoh yang lama seperti saya. Beliau akan menjadi seorang pemimpin yang luar biasa dan beliau mendapat kepercayaan penuh daripada saya,” ujar Bezos.

Bezos mengasaskan Amazon yang ketika itu beroperasi sebagai kedai buku atas talian pada 1994 di garaj rumahnya.

Firma gergasi itu kini mempunyai 1.3 juta orang pekerja di seluruh dunia dan menyaksikan pertumbuhan yang tinggi tahun lalu berikutan peningkatan trend pembelian atas talian ekoran penularan pandemik Covid-19.

Amazon melaporkan perolehan pendapatan hasil jualan sebanyak AS$386 bilion pada 2020, menokok sebanyak 38% berbanding 2019.

Selain itu, keuntungan yang dicatatkan oleh Amazon juga meningkat dua kali ganda kepada AS$21.3 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat