Tergempar! Korea Selatan Berhasrat Menjadi Kuasa Besar Dalam Industri Metaverse!

111

Kerajaan Korea Selatan mengumumkan bahawa mereka sedia untuk melabur dalam pelaburan konsep realiti maya sebanyak $170 juta pada bulan Januari. Walau bagaimanapun, teknologi digitalnya yang berkaitan mendorong negara Korea Selatan untuk menerajui “dunia metaverse“.

Dana itu akan meletakkan asas untuk negara itu menjadi antara lima negara teratas dalam pembangunan metaverse menjelang 2026. Menurut Presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol, teknologi adalah keutamaan negara. Park Jin, Menteri Luar Negeri, menyatakan bahawa negara itu bersedia untuk menjadi kuasa besar metaverse.

Syarikat Korea Selatan dan kerajaan tempatan telah menumpukan kepada projek dunia maya. Replika maya Seoul sedang dibina sebagai sebahagian daripada projek untuk menyediakan perkhidmatan awam digital kepada rakyat. Inisiatif metaverse yang serupa telah diumumkan oleh kerajaan bandar di Busan, Seongnam dan Gumi.

Wilayah Gyeongbuk Timur menyebut dirinya sebagai “ibu kota metaverse” Korea Selatan. Mereka turut mengumumkan inisiatif lima tahun untuk melabur $13.8 juta dalam ekonomi metaverse tempatan. Dianggarkan bahawa mereka akan menambah $780 juta kepada nilai rantau ini.

Syarikat Korea Selatan setakat ini masih di belakang Amerika Syarikat dalam metaverse. Walau bagaimanapun, permohonan paten berkaitan untuk realiti maya dan realiti tambahan difailkan sejak 2016. Walaupun, menyumbang 19% daripada 7,760 permohonan yang difailkan. Amerika Syarikat dan Korea Selatan menyumbang 75% daripada jumlah itu.

Kementerian Sains Korea Selatan mentakrifkan metaverse sebagai ruang di mana realiti maya dan fizikal berkumpul. Dalam masa yang sama, membenarkan orang ramai, berinteraksi dan mencipta nilai ekonomi, sosial dan budaya.

Waima begitu kenyataan kerajan Korea Selatan ini mendapat kritikan dalam pemain industri pembangun permainan. Mereka berkata mengikut undang-undang sedia ada untuk pembangun permainan, kerajaan tidak akan mengawal metaverse.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat