Terima Kasih AS! Pesaing Huawei Pula Nak ‘Conquer’ Pasaran!

2,446

Menurut sebuah sumber, pesaing telefon bimbit China dari Huawei Technologies termasuk Xiaomi, Oppo dan Vivo sedang menjalankan langkah agresif untuk merebut pasaran di AS daripada Huawei setelah peningkatan sekatan AS yang membantutkan rantaian syarikat berkenaan.

Minggu lalu, Huawei mendedahkan bahawa mereka telah menjual unit telefon pintar jenama Honor dengan harga yang tidak didedahkan sebagai inisiatif untuk melindungi rantaian bekalan yang terakhir dari tindakan AS.

Selain itu, pesaing China Huawei juga didakwa dapat mengesan krisis yang melanda pasaran telefon bimbit kelas pertengahan hingga kelas atasan. Pada bulan Ogos, seorang Eksekutif Huawei mengatakan bahawa syarikat itu tidak akan dapat menghasilkan pemproses utamanya yang memberi kuasa kepada telefon pintar kelas atasannya.

Berdasarkan kenyataan yang dikemukakan oleh Derek Wang, Eksekutif yang bertanggungjawab dalam produksi syarikat pembuat telefon bimbit Realme, yang berkongsi rantaian bekalan dengan Oppo, ketiga-tiga syarikat pesaing Huawei iaitu Xiaomi, Oppo dan Vivo menjangkakan bahawa sekatan terhadap Huawei akan merugikan syarikat tersebut di pasaran antarabangsa. Oleh itu, mereka akan mengambil peluang tersebut untuk merebut kedudukan Huawei.

Untuk pengetahuan semua, Realme ditubuhkan pada tahun 2018. Selain itu, syarikat itu juga akan melipat gandakan penghantaran telefon pintarnya kepada 50 juta pada tahun ini dan akan membangunkan pangkalan dengan penawaran harga rendah di Asia Tenggara dan India serta menyasarkan Eropah dan China sebagai lokasi mereka pada tahun hadapan dengan mendorong pasaran, tanpa mengira situasi Huawei.

Sementara itu, umum mengetahui bahawa Jabatan Perdagangan AS terus menyekat akses Huawei ke teknologi AS yang penting untuk perniagaan telefon bimbitnya, dengan alasan Huawei menimbulkan ancaman keselamatan iaitu satu tuduhan yang telah dinafikan oleh Huawei.

Walau bagaimanapun, Huawei didakwa telah mengatasi Samsung sebagai pembuat telefon bimbit terbesar di dunia pada separuh pertama tahun ini, sebelum penghantarannya mencatatkan penurunan sebanyak 23% kepada 51.7 juta unit pada suku ketiga. Seterusnya, Huawei masih menguasai 41.2% pasaran pada suku ketiga, diikuti oleh Vivo dengan 18.4%, Oppo dengan 16.8% dan Xiaomi dengan 12.6%.

Pemerhati industri telah mengesahkan peningkatan pesanan dari vendor. Xiaomi paling optimis, membuat pesanan yang cukup untuk 100 juta telefon antara suku keempat 2020 dan suku pertama 2021, mencatatkan 50% manakala pengeluaran Oppo dan Vivo juga meningkat sekitar 8% setiap satu sejak bulan Ogos, dengan pesanan hingga 90 juta dan 70 juta telefon bimbit masing-masing.

Sebaliknya, pesanan Huawei telah turun 55% menjadi 42 juta telefon bimbit pada masa itu.

Namun begitu, keempat-empat syarikat itu enggan mengulas berkenaan isu tersebut.

Bukan itu sahaja! Xiaomi juga dikhabarkan sedang berusaha untuk merebut pasaran Huawei di Asia Tenggara dan Eropah dengan harapan dapat memperoleh tawaran eksklusif. Akan tetapi, penganalisis berpendapat bahawa penjualan Honor Huawei sebahagiannya dapat mengatasi isu perebutan pesaing dalam pasaran, dengan syarat Honor dapat meneruskan penggunaan teknologi AS.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat