Terjojol Mata! OPR Naik 25 Mata Asas 4 Kali Berturut-Turut Untuk 2022

713

‘Mesyuarat tahun ini dah habis, kita tengok tahun depan pula macam mana.’

Drama Kadar Dasar Semalaman (OPR) oleh Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia berakhir dengan kenaikan 25 mata asas kepada 2.75%.

Mengiringinya adalah kadar siling pada 3% dan kadar lantai pada 2.50%.

Keadaan Ekonomi Global

Mencerap situasi keseluruhan pasaran, rata-rata bank pusat global meneruskan kenaikan kadar faedahnya dengan Federal Reserve (Fed) antara yang agresif melaksanakan dasar pengetatan.

Pendorong utama pergerakan agresif tersebut adalah kenaikan harga, tekanan pada kewangan global serta langkah sekatan perjalanan di China yang secara tidak langsung menambah ‘kedegilan’ terhadap inflasi.

Selain itu, pengukuhan permintaan di sebalik tekanan pasaran buruh serta lonjakan harga komoditi walaupun berlaku pemulihan rantaian bekalan global menambah tekanan inflasi.

Melangkah ke hadapan, prospek pertumbuhan ekonomi global dilihat terus diapit tekanan daripada kelemahan pada kewangan global serta cabaran di pasaran domestik China di sebalik faktor lain seperti krisis geopolitik dan krisis tenaga.

Input di Malaysia

Berdasarkan bacaan aktiviti ekonomi suku ke-3 yang baik, dipacu permintaan domestik yang kukuh, situasi pasaran dijangka mampu adaptasi tekanan global.

Sektor perlancongan dijangka berkembang dengan peningkatan pelancong, perbelanjaan isi rumah diramal berganda ekoran pengukuhan pasaran buruh dan aktiviti pelabur diunjurkan berkembang disebabkan projek berbilang tahun.

Sungguhpun begitu, permintaan luar negara diramalkan menyederhana ekoran pertumbuhan ekonomi global yang lemah.

Di sebalik semua itu, ketidaktentuan kewangan global dan pasaran pertukaran mata wang dijangka tidak akan menarik turun pertumbuhan negara.

Bergerak menuju 2023, inflasi dan teras inflasi dijangka akan terus meninggi ekoran tekanan harga serta permintaan termasuk sebarang perubahan kepada dasar domestik.

Ijmal Dari BNM

Bersempena dengan segala yang telah dibentangkan, MPC memutuskan untuk melaraskan kadar dengan risiko permintaan yang berlebihan pada harga dan mengimbangi risiko terhadap inflasi domestik dan pertumbuhan negara.

Pada kadar 2.75% terkini MPC akan menaikkannya mengikut peringkat keperluan secara akomodatif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat