Terjunan Lebih 100 Pips Pada NZD/USD Bakal Diteruskan Lagi?

687

Dolar New Zealand menjadi tumpuan utama pasaran pada sesi pasaran Asia pagi ini selepas penetapan kadar faedah diumumkan pada jam 9 pagi tadi.

Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) telah mengekalkan kadar faedah di paras 1.75% tidak berubah seperti mana yang telah dijangkakan oleh pasaran.

Para penggubal dasar yang menilai prospek ekonomi global yang perlahan melibatkan rakan-rakan dagang New Zealand serta momentum yang perlahan pada perbelanjaan domestik, memberi isyarat yang dovish terhadap langkah kenaikan kadar yang berikutnya.

Isyarat dovish dari bank pusat tersebut telah menyebabkan kejatuhan ketara pada satu jam pertama pada dagangan Kiwi sebaik sahaja keputusan penetapan kadar faedah dikeluarkan.

Lebih 100 pips penurunan harga dicatatkan pada chart pasangan matawang NZD/USD pada sesi Asia hari ini dari paras sekitar Magic Pivot 0.6907 melepasi ketiga-tiga paras support pada indicator Moshed Magic Line hari ini. Zon RBS (resistance become support) sekitar 0.68200 turut berjaya ditembusi harga.

Penurunan harga masih diteruskan waluapun momentum dilihat semakin perlahan. Kejatuhan drastik pada chart NZD/USD juga turut didorong oleh faktor pengukuhan semula dagangan USD dalam pasaran.

Setelah terkesan oleh kemerosotan pada hasil perbendaharaan 10-tahun Amerika Syarikat, USD kembali positif untuk mendapatkan semula momentum kenaikannya selepas peningkatan positif pada pasaran saham Wall Street.

Jika harga kekal meneruskan penurunan pada hari ini, jangkaan paras 0.67700 bakal dituju harga sebelum paras support pada 0.67440 yang merupakan paras terendah harga dicecah pada bulan Mac akan kembali diuji.

Namun jika harga kembali pantul membuat kenaikan semula, antara paras yang dilihat bakal menjadi tumpuan harga adalah pada sekitar support 0.6877 (MagicS2) pada indicator Moshed Magic Line yang berada pada zon RBS sebelum ini.

Lihat gambar chart pasangan matawang NZD/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Lihat juga paras tumpuan harga yang berpotensi untuk menjadi destinasi tarikan harga selain daripada paras penting pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Paras support: 0.6890, 0.6877, 0.6860.

Paras resistance: 0.6920, 0.6937, 0.6950.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat