Terpijak Tuah! Startup Kripto ‘MoonPay’ Kini Bernilai Lebih RM14 Bilion!

647

Tuah yang tidak disangka, MoonPay kini bernilai $3.4 bilion (RM14.4 bilion) selepas menerima pelaburan daripada barisan artis terkemuka seperti Justin Bieber, Chainsmokers, Drake, Kate Hudson, Shawn Mendes, Jason Derulo, Bruce Willis, Paris Hilton, Gwyneth Paltrow, Matthew McConaughey, dan 50 lagi selebriti lain.

Pelaburan terbaharu daripada 60 selebriti membawa penambahan sebanyak $87 juta daripada jumlah terdahulu, $555 juta yang dilabur oleh Tiger Global dan Coatue.

Apa itu MoonPay?

MoonPay merupakan syarikat Miami yang menawarkan perkhidmatan jual beli mata wang kripto menggunakan kaedah konvensional – kad kredit, pemindahan bank atau wallet mudah alih: Apple Pay dan Google Pay.

Tidak cukup dengan itu, perkhidmatannya juga boleh didapati di laman web Bitcoin.com dan platform pasaran non-fungible token (NFT), OpenSea.

MoonPay memiliki seramai 10 juta pengguna dan telah memproses $3 bilion transaksi. Tidak hairanlah kerana ia juga menjalinkan hubungan kerjasama dengan Coinbase, FTX, Metamask, dan lebih 260 penyedia perkhidmatan lain dari 160 negara.

Tetapi menariknya, boleh dikatakan MoonPay merupakan pilihan popular dalam kalangan artis atau peminat NFT Bored Ape Yacht Club (BAYC) kerana setiap pembelian, perkhidmatan ini menjadi pilihan.

MoonPay dilihat bersaing dengan PayPal. Ketika NFT menjadi satu trend yang luar biasa, MoonPay mengambil kesempatan untuk menjadi sebahagian komuniti ini, dan PayPal pula masih lagi tunas dalam industri kripto.

Satu lagi yang merancakkan populariti MoonPay ialah usaha pengasasnya, Soto-Wright yang memberi pendedahan dari A-Z tentang Web3, NFT, dan OpenSea secara langsung kepada pelabur-pelaburnya yang memiliki kawan selebriti.

Tidak hairanlah jika lambakan artis yakin melabur terhadap syarikat ini dan produknya. Teknik permasaran terbaik!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat